Янаки Стоилов: Да не допуснем БСП да се приватизира като "Техноимпекс"

Проблемите на Нинова идват от най-близките до нея хора, казва социалистът

Янаки Стоилов

Янаки Стоилов

„В БСП няма магьосници, а дори някои да се мислят за такива, магиите са с кратък живот. Политиците работят на терена на действителността и трябва да убеждават с това, което правят, а не с внушения. Според мен част от проблемите на Нинова като председател идват от собственото й ръководство, от най-близки до нея хора.“ Това обяви в интервю за „Поглед инфо“ шефът на правната комисия на БСП и един от авторитетите в столетницата Янаки стоилов. Отговорът му е провокиран от думите на Кирил Добрев, че без Нинова, магията в БСП изчезва.

Стоилов е убеден, че определени кръгове в партията са готови да я направят заложник на собствените си претенции. 
„Те прехвърлят натрупаните проблеми само върху предишното ръководство. На някои това им се видя недостатъчно, та се върнаха чак до времето на Виденов, за да оправдават собствените си злоупотреби, а и на други като тях. Ако всеки се опита да съчетае своите амбиции с интересите на партията, то тогава няма място за диспечери, които нареждат кой в какви формати на партийния живот ще участва и за какви офиси е подходящ“, казва Стоилов.

Според него докато в миналото хора като него са отстоявали политиката на БСП,  други са приватизирали с протекциите на СДС. 
„Стана така, че БСП бе въвлечена в процес на обяснение за минали персонални действия, които не носят позитиви. Оценката за приватизацията като цяло е ясна - икономически неефективна, дори разрушителна и социално несправедлива, дори грабителска. Едва ли могат да се приведат икономически, финансови, социални и мениджърски аргументи, че приватизацията на което и да е от външнотърговските дружества у нас е сполучлива. По този въпрос трябваше да се изрази кратка позиция и да се излезе от режима на обяснения и взаимни обвинения. Дори опитни играчи не могат постоянно да печелят, блъфирайки със слаби карти“, категоричен е бившият депутат.

Той  смята, че голяма част от днешното напрежение в партията се дължи на разрушаването на политическия съюз, който доведе до конструиране на сегашното ръководство. 

„Част от основните сподвижници в този процес в момента са извън изпълнителното бюро. Тези напрежения не са заглъхнали. Но това не означава, че на всеки, който отстоява определено мнение, трябва да се гледа с предубеждение. Например не може да се каже, че хората, които се отнасят критично към приватизацията, го правят, за да се злепостави председателят на партията. Важното е всички ние да не допуснем БСП да се приватизира като "Техноимпекс". БСП не подлежи на приватизация“, предупреждава Янаки Стоилов.