Защо престъпниците на комунизма се крият зад добрите нрави?

За сенките от миналото и арестувания клип на ДОСТ

На връх 8 декември две  държавни институции – СЕМ и ЦИК решиха да се включат в темата за ДОБРИТЕ НРАВИ и да арестуват един видеоклип. На пръв поглед какво по-похвално да се обърнем към тази тема в условията на тази жестока морална кризаq в която се намира обществото ни. Но, ако се опитаме да погледнем по същество виждаме, че всъщност  не става дума за защита на добрите нрави, а точно обратното.

ЦИК взе решение да забрани видеоклипа на коалиция „Обединение ДОСТ“ с мотива , че в някакви секунди е показан посланикът на съседна Турция да присъства на някакво събитие, заедно с няколко хиляди български граждани. И разбира се нито дума за повода – какво се е случило на 26 декември 2016 година.

Да излезем извън зоната на тъмнината, за близката действителност в България, наричана Режм на комунистическото управление преди 1989 година.

Събитието, което събра тези няколко хиляди български граждани преди четири месеца беше свързано наистина с добрите нрави. Човешката общност, за да съществува трябва да се бори срещу престъпленията, които заплашват сигурността ѝ. Нещо повече тя трябва да има памет и да уважава живота и правото на живот на всеки свой представител. Правото на живот е в основата на всички други права. А правото на живот на невинните деца е дваж по-ценно за човеците.

На 26 декември 2016 година няколко хиляди се бяхме събрали да отбележим годишнината от престъпното убийство на едно няколомесечно дете. Да споделим мъката на неговата майка и на неговото семейство.  Казвам бяхме, защото и аз бях там, заедно със легендата на българския спорт и четирикратен шампион  Наим Сюлейманоглу.

Спирането на клипа с тези кадри е безпрецедентен цинизъм чрез, който се опитват вече 27 години да прикриват истината за престъпленията на комунистическия режим и да държат нашето общество в мъртвата хватка на посткомунизмът.

Ако не бяха извършени тези престъпления, ако животът на малката Тюркан не бе отнет от престъпниците комунисти, то никой от нас нямаше да бъде в село Могиляне на 26 декември миналата година. Нямаше да има възпоменателно шествие, нямаше да се появи и турският дипломат.   

 Погазване на добрите нрави е точно отсъствието на представител на днешната  Българска държава на събитието – нито областен управител, нито министър или някоя друга институция.  Да, защото днешната държавна власт, консумираща обилно парите на Европа е длъжна да отрече с действия престъпленията на комунистическия режим, а не да ги прикрива. Срамно е също, че аз бях едва ли не единствен представител на християнската общност, дръзнал да почете, в духа на европайската култура, паметта на това дете, на което комунистите не са дали възможност да вкуси от плодовете на живота, който Бог му е отредил. Ето тук е отсъствието на добрите нрави. Ето тук е и причината посланикът да се появи на събитието и респективно в клипът.

Точно цинизмът на ЦИК, който се е вторачил в присъствието на дипломата за някакви си секунди във въпросният клип, всъщност иска да обслужи точно убийците на невинната Тюркан. Иска да прикрие гузната съвест на отсъстващата от възпоментелната церемония българска държавна власт. И точно поради това не трябва съдът да отстъпва пред бруталния цинизъм. Точно в името на хуманизма и уважението на човешкият живот, съдът трябва да уважи жалбата на коалиция „Обединение ДОСТ“ и да даде свобода за сваления предизборен клип. С този си акт макар и индиректно ще бъдат осъдени убийците, които цинично и гузно 32 години се опитват да се скрият зад формулата – ДОБРИТЕ НРАВИ.

Петър Бояджиев, председател на „Българска Европамет“