​Габон и Ботсвана изпревариха Русия по брутен вътрешен продукт

Руската икономическа (не)мощ отдавна е факт, който само българските русофили не искат да признаят

Георги Георгиев,istinata.bg

Е, доживяхме…

Габон и Ботсвана изпревариха Русия по брутен вътрешен продукт на глава от населението.

Политическият и икономически гений на Путин и чекистите, обсебили икономиката на Русия дават видими резултати. Така е, когато си обвързал икономиката си с примитивен износ на нефт, газ и други полезни изкопаеми. Всъщност 95 % от БВП на Русия се формира от добив на суровини и само 5% е от промишлено производство, вкл. оръжейно. Русия заема 1/6 от сухоземната територия , но само 2 % от световното население и всъщност се явява най-големият експлоататор на подземни суровини, като добива над 30% от суровините в съвременния свят – нефт, газ, въглища, злато, диаманти, дървесина, метални руди и мн. др.

Въпреки това африканските държави изпревариха по брутен вътрешен продукт на глава от населението Русия и я пратиха от 71-во на 73-то място.

Гледайки долната графика на Световната банка, трябва да имаме предвид, че все още не са отразени данните за 2015 г. , когато всъщност цените на нефта – основният източник на доходи за Русия, се сринаха още. Графиката скоро ще придобие още по-комични параметри за руската икономика и наистина ще разберем, че ще се окажат прави ония, които определят Русия като катун с ракети.

Нека видим и как седят нещата със съседни на Русия държави, които успяха след 1990 г. да се откъснат от паразитния модел на ограбване на национален ресурс от Русия и нейният олигархично-чекистки икономически модел. На графиката ясно се вижда как „дърпат” икономиките на Литва, Латвия, Естония, Полша, където по брутен вътрешен продукт на глава от населението, респективно и по доходи, заплати и пенсии вече отдавна изпреварват Русия.

Нещо повече. Полша се нанася на картата на Русия над 50 пъти, няма нито значителни залежи от нефт, газ, злато, диаманти, но като абсолютна стойност брутният й вътрешен продукт вече достигна 1/3 от този на цялата Руска федерация.

Да видим как стоят нещата с окупираните от САЩ, победени и съсипани в края на Втората световна война Германия и Япония. Германия генерира два пъти по-голям брутен вътрешен продукт, а Япония – три пъти по-голям от този на Русия, дори и след катастрофалното земетресение и стотиците милиарди долари щети. Дори и Южна Корея през 2015 г. изпревари Русия по брутен вътрешен продукт.

Няма смисъл да прилагам сравнение на доходите в тези държави, защото на русофилите ще им избие пяна на устата.

Най-ясно икономическата немощ на Русия си проличава при директно сравнение с произведеното от САЩ. Графиката просто няма смисъл от тълкуване. Нищо чудно, че през 2015 г. Русия постави нов рекорд по брой на кандидатстващи за Зелена карта за САЩ, като над четвърт милион руски граждани участваха в лотарията.

Тези официални данни са само повърхността на едно блато от корупция, престъпност и бездарност и неслучайно още през 2014 г. руската Дума прие закон, с който забрани на Росстат , както и на всички медии да обнародват официални статистически данни относно престъпност, бедност, алкохолизъм, болни от СПИН и мн.др. Тези данни ясно показват от какъв паразитен организъм е обхваната империята, която въпреки това продължава да отделя за въоръжаване и силови структури над 1/5 от БВП, за разлика от нормалните държави, които отделят между 2%-4% Ние не бива да се чудим на тези данни, защото примерно при обществените поръчки подкупът масово достига до 50% от стойността на цялата поръчка, а в някои случаи и до 90%. Неслучайно 48 км. магистрала, построена за игрите в Сочи струваше цели 8 милиарда долара, неслучайно 1 км. газопровод в Русия струва 10 милиона долара, а същият газопровод , продължаващ във Финландия струва само 2 милиона.

Най-лошото за нас е, че този паразитен модел на ограбване на национален ресурс пряко влияе на българската икономика и неслучайно България продължава да плаща най-скъпия руски газ, неслучайно има организиран картел при горивата със свръхпечалба на литър от поне 30 ст., неслучайно десетки хиляди българи треперят за жилищата си, заради неплатените сметки за парно. Същото парно, което години наред е непосилно заради същия този най-скъп руски газ. И ние виждаме с очите си как няколко поредни правителства отказват да защитят интересите на България и нейните граждани, оплетени в корупционните схеми на руския империализъм, обсебил вече над 1/3 от икономиката на България.

Типичен пейзаж от крайбрежната улица на столицата на Габон – Либървил. Габон въвежда многопартийна система и нова демократична конституция в началото на 90-те години на 20-ти век, които позволяват прозрачен избирателен процес и реформи на управленските институции. Малкото население, богатите природни запаси и частните чуждестранни инвеститори подпомагат страната да е една от най-проспериращите държави в региона.