"Кремълският доклад" на САЩ: На 568 банки, компании и приближени на Путин ще бъдат замразени средствата на Запад

Руският политик Олег Митвол, лидер на партия "Алианс на зелените - народна партия", твърди, че разполага със списъка от така наречения "кремълски доклад (списък на лицата - физически и юридически - приближени до Путин и Кремъл, които не само ще бъдат подложени на лични санкции, но и средствата и активите им на Запад ще бъдат замразени). В него фигурират 568 лица, включително самият Митвол, съобщава телевизия "Дъжд".

Голяма част в списъка заемат големи банки и техни дъщерни фирми: Внешторг банк(която разполага със собственост и в България-бел. ред. ), "Сбербанк", "Банк Москвы", "Внешекономбанк", "Росселхозбанк", "Росексимбанк", "Глобекс", "Проминвестбанк". В списъка са и голяма част от държавните нефтени и газови компании, включително дъщерните фирми на "Роснефт" и "Газпром". Има и компании, свързани с отбраната ("Росборонекспорт" и концерните "Авиаприборостроение" и "Орион"), а също така частни - "Сургутнефтегаз" на Владимир Богданов и дъщерните предприятия на "Новатек" на Леонид Михелсон.

В списъка е включена и Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" (Повече за ЧВК "Вагнер можете да прочетет ТУК)

Сред физическите лица има много, свързвани с президента Владимир Путин: Пьотър Колибин, Аркадий, Борис и Роман Ротенберг, Кирил и Юрий Ковалчук.

Освен тях, в списъка фигурират и много чиновници (вицепремиерите Дмитрий Рогозин и Дмитрий Козак, Сергей Глазев) и депутати (председателите на Държавната дума и на Съвета на федерацията Вячеслав Володин и Валентина Матвиенко, заметстник-председателят на Думата Сергей Неверов, депутатът Наталия Поклонская).