​Провал - Бокова дели трета позиция със Сърбия и Македония, у нас я сочат за победител

Никому неизвестните Керим и Йеремич се изравниха с българката по доверие

След проведеното вчера в Ню Йорк първо неофициално гласуване за избор на нов генерален секретар на ООН стана ясно, че българският претендент Ирина Бокова няма почти никакви шансове. Въпреки това родните медии или упорито мълчат по горещата тема, или лансират пропагандната теза, че българката е на трета позиция, а представянето й е много добро и обнадеждаващо.

Дипломатически източници, запознати с предпочитанията на гласуващите са категорични, че Бокова е трета, но с този брой гласове са се класирали още и бившите външни министри на Македония - Сърджан Керим и на Сърбия Вук Йеремич. Наблюдатели смятат, че резултатът за Бокова е изключително лош и в никакъв случай не може да се приема като „успех“.

Ето неофициално какви са резултатите за претендентите. Гласовете са:

„насърчава“, „не насърчава“, „няма мнение“

Фаворит е бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш – 12,0,3. Бившият президент на Словения Данило Тюрк пък зае второ място в анонимното гласуване от Съвета за сигурност на ООН – 11,2,2.

Сърджан Керим – 9,5,1.

Вук Йеремич – 9,5,1.

Ирина Бокова – 9,4,2.

Новозеландката Хелън Кларк – 8,5,2.

Аржентинката Сусана Малкора – 7,4,4.

След толuова похарчени пари за пиар и големи приказки, трето място, разделено със сръбския и македонския кандидати, за които никой не е чувалq е направо позорно. Още повече, че последните 7 години Бокова е шеф на ЮНЕСКО.

Ето как коментира важната тема и анализаторът Илиян Василев, който следи случващото се от самото номиниране на Бокова:

„Както прогнозирахме и предупреждавахме - четири страни - Великобритания, САЩ, Украйна и Япония не окуражават Бокова да продължи. Две от страните са членки на СС. На практика това означава, че няма смисъл да продължи.

Тези оценки "не окуражава" означава, че вероятността от вето е много висока, поне толкова висока, че продължаването на участието рискува България чрез кандидатурата си да бъде ветоирана от ключови страни. Правителството е длъжно да осмисли резултатите и вземе мерки.

След това лоши анализатори сме били. Заради упоритостта и късогледството пропуснахме да лансираме друга по-печеливша кандидатура. Българският казан.“, завършва поста си анализаторът.

Вторият тур трябва да се състои съвсем скоро, вероятно още следващата седмица, докато един от кандидатите не получи одобрението на всички 15 членове на Съвета за сигурност.

След това ще се проведе открито гласуване и кандидатът ще бъде предложен за одобрение от Общото събрание на ООН.

Мандатът на настоящия генерален секретар на ООН Бан Ки-мун изтича на 1 януари 2017 г.