​The Sunday Times: Нов шанс за номинирането на Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Американската администрация би застанала зад българския еврокомисар, очаква се ново изслушване на претендентите на 7 юни

ООН ще бъде обвинено в разхищения за един милиард долара само за година, ако бъде осъществена раздутата програма за хуманитарна помощ от жената, напираща да бъде основен претендент за лидер на организацията. Това пише в своя статия от 15 май „The Sunday Times“.

Българският еврокомисар в Европейската комисия Кристалина Георгиева твърди, че прекомерно големите разходи лишават бежанците и гладуващите деца от жизненоважна помощ. По думите й определени слоеве в бюрокрацията могат да бъдат лишени от възможността да раздават безконтролно кеш пари на нуждаещи се, заобикаляйки разпределителната система.

Изданието отбелязва, че със своя план за съкращаване на разходите Георгиева е спечелила подкрепата на администрацията на ООН в Ню Йорк и до седмици се очаква тя да бъде номинирана за евентуален заместник на Бан Ки-Мун.

„Ние може да получим този един милиард долара, с който да решаваме хуманитарни кризи, като съкратим административните разходи с 35% - това е предизвикателство, но вярвам, че то е постижимо“, казва Георгиева пред The Sunday Times.

Тя твърди, че много от агенциите на ООН, които отговарят за отпусканите помощи, прахосват средства в дублиращи дейности. След някакво конкретно бедствие, например, всеки изпраща екип да направи оценка на щетите, която представя в свой доклад.

„Това е твърде неефективно, защото може да доведе до дублиране на разходи и объркване в доставките“, смята българският еврокомисар.

Осем са кандидатите, които до сега официално са заявили участие в надпреварата за генерален секретар на ООН, но дипломати твърдят, че някои от най-сигурните претенденти все още не са се появили.

Миналата седмица Могенс Люкетофт, президент на Общото събрание на ООН, анонсира още имена, обявявайки втори тур за изслушване на новите кандидати на 7 юни, когато в рамките на два часа ще имат възможност да дебатират в присъствието на всички 200 представители на страните членки.

Кристалина Георгиева изглежда да е предпочитаният кандидат на британското правителство за високия пост. Предполага се, че в надпреварата може да се включи и аржентинският външен министър Сузана Малкора. Предвид силно накърнената репутация на ООН заради позицията и действията на организацията по отношение на Сирия, дипломацията ще настоява за силен и високо квалифициран заместник на Бан.

След обявяването на критериите за генерален секретар на ООН, сред първите имена, които се появиха, беше на еврокомисар Кристалина Георгиева. За нея се смяташе, че е извън надпреварата, след като българското правителство официално обяви, че номинира за високия пост Ирина Бокова, шеф на ЮНЕСКО. Дипломатически източници твърдят, че решението си премиерът Бойко Борисов е взел под натиска на малка партия, която участва в коалиционното му правителство.

Най-вероятно номинацията на Ирина Бокова ще бъде блокирана от САЩ. А една голяма група страни от Източна и Централна Европа е заявила, че е готова да подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева. Нейният доклад за финансиране на проекти за хуманитарна помощ, изготвен по искане на Бан, днес се счита за „молба за работа“, отбелязва изданието.

Превод: Георги Стоянов