"Третият от Солсбъри" е свързан с преврата в Черна гора и ЧВК "Вагнер"

Някои от пътуванията на Денис Сергеев засега е трудно да бъдат обяснени, вкрючително в Таджикистан през 2013 година, в Чехия - 2014 година и Турция през 2015 година

Денис Сергеев/Сергей Федотов

Денис Сергеев/Сергей Федотов

Bellingcat и The Insider разкриват нова информация за личността и операциите, в които е участвал "третият от Солсбъри" - офицерът от ГРУ Денис Сергеев, заподозрян в отравянето и на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Сергеев е завършил Екатеринургското военно училище, след това служи във вътрешни войски. Служил е в 108-ми парашутно-десантен полк, участвал е в операции в Дагестан и във втората Чеченска война.

В началото на 2000 година постъпва във Военната академия, която подготвя офицери за ГРУ.

Освен в Солсбъри и в България, "Сергей Федотов" е бил в Каталуния, непосредствено преди референдума за отделяне от Испания и във Великобритания преди референдума за Брекзит. 

Денис Сергеев е свързан и с един от основните участници в преврата в Черна гора Едуард Шишмаков (Широков), засечени са най-малко 4 полета на двамата офицери от ГРУ.

Сергеев и още един, засега неназован офицер от ГРУ редовно е летял до Краснодар заедно с наемници от ЧВК "Вагнер". 

Някои от пътуванията на Денис Сергеев засега е трудно да бъдат обяснени, вкрючително в Таджикистан през 2013 година, в Чехия - 2014 година и Турция през 2015 година. 

Според източник на Bellingcat и The Insider, те биха могли да ъдат свързани със сделки за продажба на оръжия в Сирия. 

Превод: Faktor.bg