106 екоактивисти бяха арестувани днес в Лондон

От началото на масовото недоволство задържаните станаха 682 души


Полицията демонтира розовата лодка, която се превърна в център на тазседмичните климатични протести на организацията „Икстинкшън рибелиън“ в Лондон, съобщава Би Би Си. Стотици екоактивисти обаче продължават да блокират централната част на британската столица.

Полицията е арестувала още 106 демонстранти, с което броят на задържаните от началото на масовото недоволство достигна 682 души. Своята подкрепа към протестиращите изрази и дейм Ема Томпсън, като актрисата се включи активно в маршовете срещу климатичните протести за които пристигна специално от Лос Анджелис. 60-годишната звезда дори застана в превърналата се в символ розова лодка и заяви, че нейното поколение не е „оправдало очакванията на младите хора“.

Полицията в Лондон обяви пълна мобилизиция заради протестите срещу климатичните промени. Служителите на реда работят на 12-часови смени и са отменени всички отпуски. Екоактивисти заплашиха в петък, че ще блокират достъпа до най-голямото и най-натовареното европейско летище – „Хийтроу“ в деня преди Велкден. Тунелът водещ към Терминали 2 и 3 действително беше блокиран от протестиращи в събота, но обиколните маршрути към аерогарата останаха отворени.

Подобни еко протести бяха организирани и в други европейски държави. В съседна Франция активисти блокираха входа на централата на банка „Сосиете женерал“, в опит да привлекат вниманието на световните лидери към проблемите на природата. Полицията в Париж използва сълзотворен газ в опит да разпръсне демонстрантите.