Александър Дугин: Навлизаме в „остра“ фаза на Великата война между континентите

„Смисълът на всички тези събития е във възстановяването на Голяма Русия, в борба за югоизточна Украйна“, категоричен е Дугин

Александър Дугин

Александър Дугин

„Започна Великата война на континентите“, казва в интервю пред чешкия „Пражки телеграф“ идеологът на евразийството и приближен до Путин политолог Александър Дугин.

„Американският атлантизъм, либерализмът, световната финансова олигархия, НАТО и ЕС се превърнаха след 1991 година в единствен и главен полюс на межднародната система и основа за баланса на силите в света.  Алтернативата е евразийството. Русия е този алтернативен полюс, който се бори срещу глобализацията, за съхранение на националната идентичност и против доларовия империализъм и еднополовите бракове“, казва Дугин.

„Между евразийците и атлантиците се води непрекъсната война-Великата война на континентите и Украйна е една от фронтовите линии на тази война“, коментира той.

„Путин взе решение да приеме Крим в състава на Русия, за да предотврати разпространението на тази болест“, обяснва Дугин. 

Според него, предстои, след анексирането на Крим от Русия, Украйна да се разпадне на две или три части. 

„Има два варианта за бъдещето: или Украйна се федерализира или започва гражданска война. Ако се наложи Русия ще въведе свои войски в югоизточна Украйна, но само в случай на остра необходимост.

Дугин е убеден, че „разколът“ на Украйна е неизбежен, както и, че американската администрация ще се „съгласи“ на такъв вариант.

„На практика ние навлизаме в „остър“ етап на Великата война между континентите и темповете, рисковете ще стават все по-интензивни“, коментира той.

„Смисълът на всички тези събития е във възстановяването на Голяма Русия, в борба за югоизточна Украйна“, категоричен е Дугин

„Русия променя радикално курса си. Отсега нататък задачата вече не е да се впишем на всяка цена в клуба на водещите държави, а да се отстоява правото на Русия да бъде велика световна държава, самостоятелна цивилизация със свой собствен път на развитие“, казва в заключение Дугин.