Анкара призна: И "Турски поток" трябва да отговаря на условията на ЕК

Проектът изисква съгласуване, включително политическо с ЕС

Анонсираният от Владимир Путин проект за газоразпределителен център в Турция може да бъде реализиран единствено при съвпадение на множество условия. 

Страните от Южна Европа трябва да проявят повече самостоятелност. А цената на руския газ трябва да бъде по-ниска, отколкото на газовия пазар в Европа, дори след като се вземе под внимание печалбата на турските посредници. Засега всички тези условия не се изпълняват. Освен това, ЕК демонстрира неготовност за газово сътрудничество с Русия при обсъждането на вариантите за снабдяването на страните-бивши участници в несъстоялия се проект "Южен поток", пише "Независимая газета".

Русия и Турция планират през второто тримесечие на текущата година да подпишат междуправителствено споразумение за строителството на газопровода "Турски поток", съобщи "Газпром". Доставките на първите количества газ се планира да започнат през декември 2016 г.

Междувременно, турците признават, че новият маршрут за транзит на руски газ към Европа ще изисква трудни преговори. Проектът "Турски поток" изисква съгласуване, включително политическо, каза на европейска газова конференция във Виена председателят на турския съвет на инвеститорите в енергетиката Bosphorus Energy Club Мехмет Оготчу. 

"Първоначално турската реакция на предложението на Русия беше доста спокойна – да, ние подписахме протокол за намерението да осъществим проекта, но има трудности с конкуриращите проекти. Цените са важен фактор, но също и това как ще реагират Брюксел и Вашингтон", обясни Оготчу. 

Той посочи, че руско-турските отношения не се ограничават с газовата сделка. 

"Това е част от пакетна сделка – в областта на отбраната, строителството, други отрасли. Енергетиката е също част от нея", каза той. 

По думите на експерта, Турция има повече амбиции, тя иска да бъде не транзитна страна, а именно център за продажба на газ.