АП: Има редакции в близо 2/3 от частта за руската намеса в доклада на Робърт Мълър

Според анализ на Асошиейтед прес има редакции на близо две трети от частта за руската намеса на изборите през 2016 година в публикувания вчера доклад на специален прокурор Робърт Мълър. Редакциите се налагат заради съдържащата се поверителна информация.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е имал право да уволни специалния прокурор Робърт Мълър, но не го е направил. Думите му в Туитър са по адрес на оповестяването на доклада от воденото от Мълър разследване за руска намеса в изборите през 2016-а. От документа стана ясно, че Тръмп имал намерение да отстрани Мълър.

Дългоочакваният документ представя в 448 страници резултатите от близо двегодишно разследване, което беляза началото на мандата на президента. В доклада могат да се открият интригуващи детайли за реакцията на Тръмп при назначаване на Мълър. В един от случаите държавният глава описва назначаването на специален прокурор като „край на президентството ми“. Той е искал да уволни Мълър, но е бил спрян от екипа си.

Разследването на специалния прокурор целеше да разбере как Русия е създала условия за победа на Тръмп, дали президентът и хора от обкръжението му са били в заговор с Кремъл и дали Тръмп се е опитвал да възпрепятства правосъдието.

Заключенията са категорични, че Русия е провела операция за повлияване на изхода от вота. Категорично е и становището, че президентът не си е сътрудничил с Кремъл и че не е извършил криминални действия.

Въпросът, който остава без отговор е дали Тръмп се е опитвал да възпрепятства правосъдието. Сред страниците могат да се открият 10 случая на потенциално възпрепятстване на правосъдието, като един от тях е уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми.

Но при липса на присъда, интерпретацията е оставена на законодателите и на обществото.

От Белия дом през изминалата нощ побързаха с коментарите, като съветникът Келиан Конуей каза, че Тръмп е уволнил Коми, не за да попречи на разследването, а защото е имал право да го направи.

Опонентите на президента обаче искат да чуят повече, като председателят на правната комисия в Камарата на представителите Джерoлд Надлър поиска специалният прокурор Мълър да се яви пред комисията му в Конгреса възможно най-скоро.

И ако за държавния глава публикацията е „край на играта“ за противниците му, за демократите това е присъда за поведението на Тръмп като президент.