Арестуваха втория заподозрян за взривовете в Бостън

Задържаха и вторият заподозрян за атентата на Бостънския маратон - 19-годишният Джохар Царнаев. Това стана след мащабна операция в къща в предградията на Бостън, съобщиха медиите в САЩ. 

 

Джохар е открит в окървавен в лодка в двора на къща в Уотъртаун. Откаран е в болница в тежко състояние, съобщиха от щатската полиция.

Говорителят на масачузетската щатска полиция Дейвид Прокопио съобщи, че бомбаджията е бил задържан, след като е бил получен сигнал от жител на Уотъртаун, който е видял кръв близо до лодката. Смята се, че вторият заподозрян най-вероятно е бил ранен при престрелката, при която беше убит неговият брат - Тамерлан Царнаев.

„Заподозреният е арестуван. Полицаите претърсват района. По-късно ще предоставим още информация", заяви бостънската полиция в „Туитър", след като Джохар Царнаев беше отведен под овациите от мястото, където се укриваше в Уотъртаун.

Един от жителите на бостънското предградие Уотъртаун пръв е забелязал Джохар Царнаев и е съобщил в полицията. Именно това позвъняване е помогнало за задържането на заподозрения за взривовете по време на маратона в Бостън, заяви представител на местната полиция в хода на пресконференция.

Представители на властите заявиха, че преди задържането си заподозреният е оказал съпротива. Полковник Тимъти Албън посочи също, че след задържането на Царнаев заплахата за сигурността на жителите на Уотъртаун е отстранена.

Обама заяви, че атаките са се провалили, тъй като американските граждани отказват да бъдат тероризирани. Той приветства действията на полицията, като припомни за загиналите и ранените при атаката.

Американският президент Барак Обама приветства действията на бостънската полиция, довели до задържането на втория заподозрян. В своята реч от Белия дом Обама посочи още, че жертвите на атентата се нуждаят от отговори за мотивите на нападението.