Б. Тадич: Александър Вучич губи доверие и затова ще побърза да насрочи избори

Борис Тадич

Борис Тадич

„Александър Вучич губи доверие и затова ще побърза да насрочи избори“, прогнозира пред БНР Борис Тадич – президент на Сърбия в периода 2004 – 2012 г., който сега е част от опозицията.

Според него обаче опозицията би била безкрайно наивна, ако се съгласи на провеждането на избори при сегашните условия.

„Опозицията е готова за нормални избори. Да не е позволено една партия да има 10 пъти повече предимство във финансирането заради контрола върху държавните финанси, както това прави Сръбската прогресивна партия. Да не е позволено една партия да присъства в обществените медии 100 пъти повече и такива избори да се признават за легитимни. Да не е позволено една партия да има на разположение всички силови инструменти, които да използва по време на избори - от полицията до заплахите, че ще се използва и армията с претекста за готвен държавен преврат, на който войската трябва да противодейства, за да защити страната. Да не е позволено на една партия, както прави тази на Вучич, да използва престъпници, биячи, които след изборите през 2012-та бяха освободени от затвора и влязоха в една суперструктура на Сръбската прогресивна партия, която плаши хората с бой по време на избори. Няма как едни такива избори да са легитимни“, заяви Тадич.

„Трябва да сменим цялата политическа система. Трябва да изработим и нов изборен кодекс“, категоричен бе Тадич.

По думите му в Сърбия е премахната всякаква демокрация, свобода на медиите и възможност за нормален бизнес. Той добави: „Управляващите обаче реагират по своя обичаен начин - карат служителите в държавните предприятия да участват в техните публични мероприятия, като ги задължават да пътуват до съответните места с организиран от властите превоз. Така управляващите искат да демонстрират по-големи мускули от опозицията“.

„Всичко, което управляващите правят или възнамеряват да направят, а то е - насилие, заплахи, изнудване, рекет - за всичко това те обвиняват опозицията. Когато Вучич и неговите министри наричат лидерите на опозицията фашисти, тук става дума вече дори не за политически маркетинг, а за пропаганда. Това Александър Вучич е взел от арсенала на Гьобелс. Методологията на управлението на страната е донякъде базирана на разбиранията на Гьобелс, а всеки, чиято методология се основава на фашистки, нацистки способи, накрая завършва с насилие. Това е днес атмосферата, в която Сърбия живее, и когато Вучич обвинява някого в насилие, фашизъм, олигархизъм, бъдете сигурни, че това са в най-голяма степен характеристиките на неговото управление“, коментира още Борис Тадич пред „Хоризонт“.

Снощи 150 хил. души се събраха в центъра на Белград на митинг, организиран от управляващата коалиция в рамките на кампанията на президента Александър Вучич „Бъдещето на Сърбия“. Държавният глава заяви, че на сърбите им трябва мир, ако искат икономически прогрес.

Митингът се проведе по-малко от седмица след многохилядния протест на опозиционния съюз „За Сърбия“, който за пореден път поиска да се сложи край на корупцията и да се проведат честни избори. Пореден израз на недоволство от управляващите се очаква и този следобед.