Белият дом вкара в черен списък 33 руски компании и организации, сред тях е и скандалната „МИГ“

Забраната обхваща компании на руския военнопромишлен комплекс, ФСБ и ГРУ

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп пристъпи към практическото прилагане на новия закон за санкции срещу Русия, който бе приет на 2 август тази година, съобщава "Интерфакс". Както може да се види от поверителния правителствен документ, публикуван от вестник "The New York Times", Белият дом е направил предложение САЩ и всички чуждестранни компании да не подписват споразумения и договори с 33 организации и фирми на руския военнопромишлен комплекс, ФСБ, ГРУ, както и с още  четири организации, които Белият дом свързва с  разузнаването на Кремъл.

Редица от тези руски структури вече са обект на американските санкции. Списъкът, съставен от  администрацията на Белия дом, е представен за разглеждане в Конгреса. Той обхваща повече от 30 руски компании, концерни и организации като сред тях са "Рособоронекспорт", "Izhmash", "Калашников“, "Ростех", "МИГ", "Суха", " Туполев", "Адмиралтейската корабостроителници", "Алмаз-Антей", Държавният научно-производствен център, „Титан Барикадите ", АД" Руски хеликоптери", концернът "Съзвездие", Международната авиостроителна компания, Международната корпорация по двигателостроене, Международната приборостроителна компания, Международната корабостроителна корпорация, "Уралвагонзавод", СНЦ "Precision Systems" (срещу който вече има наложени санкции от страна на ЕС), Научно-производственото обединение "Сплав", ПАО "Машиностроителни заводи на името на  М. И. Калинина“ в град  Екатеринбург, Акционерното дружество „Конструкторско бюро за приборостроене, на името на акад. А. Г. Шипунов " и др.

В черния списък

са и Федералната служба за сигурност (ФСБ), Специализираният технологичен център, компанията "Цифрови оръжия и отбрана" (ЦОР ) и  неправителствена организация с идеална цел "Професионална асоциация на проектантите на информационни/компютюрни системи" (ANO "ON CSI"). Що се отнася до ФСС и ФИС, САЩ наложиха санкции още по време на президента Барак Обама.

В документа изрично се отбелязва още, че мерките, които могат да бъдат взети по отношение на тези структури не са санкции, така че техните активи няма да бъдат замразени в Съединените щати. Санкции, под формата на ограничения по отношение на отпускането на заеми, за извършване на сделки с недвижими имоти, ограничения за издаването на американските визи и други подобни ще бъдат въведени чак след 29-ти януари 2018, както по отношение на американски, така и на чужди лица, които в периода от 2-ри август, 2017 са извършили  "големи сделки" с руските предприятия, институции и ведомства, изброени в забранителния списък.

Непосредствено преди оповестяването на този списък, официалният представител на Държавния департамент на САЩ Хедър Нортън съобщи, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е одобрил нов списък с имена на руснаци и руски компании, свързани с ЦРУ и отбранителния сектор, за които американските санкции биха могли да влязат в сила съвсем скоро.

Сред посочените 33 руски фирми влиза и скандалната „МИГ“, която бе ангажирана с ремонта на двигателите на бойните самолети на военната ни авиация. Именно заради съмнения при ремонтирането им пилотите от база „Граф Игнатиево“ отказаха преди дни да извършват полети и предизвикаха държавен скандал. До преди дни Министерството на отбраната продължаваше да поддържа намеренията си да ремонтира двигателите на бойните самолети в руската компания „МИГ“, но след тежките санкции от Белия дом, това практически става невъзможно, още повече, че и финансово е неизгодно за България.

Превод: Faktor.bg