Bloomberg: В Русия изчезнаха 35 милиарда за петролопровода до Китай

Парите, преведени на два транша, първоначално са били предназначени за строителството на инфраструктура, за доставка на руски нефт в Китай

35 милиарда долара преведени от китайската нефтена кампания CNPC на "Роснефти" за сметка на бъдещи доставки на суровината, са изчезнали безследно, съобщава Bloomberg.

До момента "Роснефт" и China National Petroleum Corporation (CNPC) категорично отказват коментар.

Парите, преведени на два транша, първоначално са били предназначени за строителството на инфраструктура, за доставка на руски нефт в Китай.

Идеята на сделката е била изгодна и за двете страни: "Роснефт" стри нефтопровод без да се налага да взема кредити, а Китай получава суровини на фиксирани цени.

Впоследствие обаче "Роснефт" обявява, че ще продаде значителна част от акциите си, при това именно на китайски компании.

"Роснефт" най-вероятно наистина е получил тези 35 милиарда долара аванс, превеждани от китайската страна в течение на последните три години", заяви пред  Bloomberg аналитикът от "Сбербанк" Алексей Булгаков. 

"Путин оцени сделката с Китай на 270 милиарда долара, но тогава нефтът струваше 100 долара за барел", припомня Булгаков.

Договорът е сключен за 25 години.