Демонтираха последния паметник на Съветската армия във Варшава

В сряда, 17 октомври, във Варшава започна демонтажа на паметника на Червената армия. Това е последният свързан със СССР монумент в полската столица, който се намира се извън гробището на съветските войни. 
Работата по демонтажа трябва да приключи за 24 часа, пише „Дневник”, позовавайки се на информация в пресцентъра на кметството на Варшава. Демонтирането на паметника е в съответствие с приетия закон, който забранява пропагандата на тоталитарните режими. В частност това се отнася и до монументите, свързани със съветската епоха, които се намират извън територията на съветското военно гробище. 
Местни жители се опитаха да спрат разрушаването на паметника,  дори на място беше извикана полиция. След извършената проверка, полицията се убеди в законосъобразността на извършвания от строителите демонтаж, които бяха оставени да продължат.
От Държавната дума на Русия заявиха, че заради демонстирането на съветски паметници Москва може да наложи икономически и политически санкции на Варшава.
Паметникът на Червената армия е последният монумент във Варшава, издигнат в памет на съветските войни. Той е построен през 1946 год. Около паметника често избухват скандали, а активисти и защитници на правата на човека няколко пъти заливат паметника с червена боя и рисуват върху него свастики. 
Монументът на съветските войни във Варшава се възприема нееднозначно от местните жители. Част от поляците смятат, че червената армия е отговорна за провала на Варшавското въстание, организирано от полските партизани през 1944 год. Намиращите се по това време във Варшава съветски войски се отказват от военни действия и влизат в града след отстъплението на нацистите към Германия.