Eксперт: ЕС потъва, политиците се провалиха!

Стратегията на ЕС за икономически растеж се проваля и ако не се предприемат решителни мерки, сегашната криза ще се задълбочи без ясни изгледи за изход, сочи проучване на базирания в Брюксел авторитетен неправителствен институт "Брюгел". То е изготвено по поръчка на финансовите министри на страните членки. Те ще обсъждат изводите му на неформалната си среща в Дъблин в края на седмицата.

 

"Голяма част от Европа страда от порочен кръг между малко подобряване на производителността, проточено във времето намаляване на задлъжнялостта, слаби банкови сектори и изкривени цени", се казва в текста.

Според авторите на проучването "тази комбинация допринася за отслабване на икономическия растеж и заплашва да се превърне в самозахранваща се стагнация, отблъскваща инвеститорите. Тази мрачна картина изисква решителни политически действия далеч отвъд това, което се прави в момента".

В доклада се препоръчва лидерите на ЕС да се фокусират върху кредитирането, инвестициите и създаването на условия за растеж, защото търпението на европейците започва да се изчерпва.

Германия заяви, че банковият съюз в ЕС изисква промени в договора за съюза, което може да забави реализацията на плана за стабилизиране на еврото, каза германският финансов министър Волфганг Шойбле след срещата на финансовите министри от ЕС в събота. Според него ликвидирането на закъсалите банки е ключов елемент от плана за банковия съюз, но за целта най-вероятно ще трябва да се промени съюзният Лисабонски договор. "Банковият съюз има смисъл само ако имаме и правила за преструктуриране и уреждане на кризите с конкретни банки", подчерта той.