Eлитът на 170 страни се сбогува с Желязната лейди

4000 полицаи охраняват траурната церемония за погребението на бившия британски премиер Маргарет Тачър.

 

Над 2300 официални гости и представители на 170 държави са потвърдили присъствието си, сред които и Елизабет II. Бъларският президентът Росен Плевнелиев също е в Лондон за траурната церемония.

Самата церемония започва в 10,00 часа местно време (12,00 часа българско). Ковчегът с тялото на Тачър ще напусне Часовниковата кула на Уестминстърския дворец, където беше поставен във вторник вечерта. Опелото е в катедралата „Сейнт Пол". Службата ще продължи 55 минути.

След това ковчегът с тялото ще бъде доставен в кралската болница „Челси". Там тялото на Тачър ще бъде кремирано. След това прахът й ще бъде положен, според последната й воля, до гроба на съпруга й Денис Тачър.

За погребението на бившия британски премиер са взети всички мерки за сигурност. Постове с бариери и метални детектори са разположени по маршрута на процесията в Уестминистър. По покривите на близките сгради има снайперисти. Покрай трасето, откъдето минава процесията, са премахнати кофи за боклук, стълби и други предмети, които биха могли да бъдат ползвани от потенциални терористи.