ЕП хареса Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Румънката е французин и германец в битката за поста

Лаура Кьовеши

Лаура Кьовеши

Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент даде предпочитанията си за първи главен прокурор на ЕС на румънката Лаура Кьовеши. След края на гласуването бе съобщено, че от 50 подадени гласа Кьовеши получава подкрепата на 26 евродепутати от комисията, за френския кандидат Жан-Франсоа Бонер са постъпили 22 гласа, а за германския кандидат Андрес Ритер - един глас. Една бюлетина е била празна.

Тримата кандидати бяха изслушани на съвместно заседание на двете комисии. Най-дълго говори Кьовеши. Тя бе и най-атакуваният кандидат. Нейни противници я питаха вярно ли е, че има американско гражданство, награждавана ли е от ЦРУ и дали наистина е прокарвала закон в свой личен интерес.

Предстои председателят на ЕП Антонио Таяни и останалите представители на ръководството на институцията да решат как да се постъпи. Възможно е те да потвърдят избора на парламентарните комисии, но може решението да бъде подложено на гласуване в пленарната зала. Ако ЕП и Съветът на ЕС подкрепят различни кандидати, ще се пристъпи към преговори. Ако мнението на двете институции съвпадне преди преговорите, избраният кандидат може да бъде назначен.