ЕП: Пропагандата на Кремъл сериозно влияе върху общественото мнение в ЕС

Европа трябва да се бори с руската пропаганда, като подкрепи финансово и политически електронни издания, изобличаващи медийните лъжи

"Европа се залови с контрапропаганда, руските медии застрашават европейските ценности", пише московският в. "Независимая газета". 

Вестникът коментира започващата днес сесия на Европейския парламент в Страсбург, която ще обсъди мерки срещу информационната политика на прокремълските медии. 

Предложена е проекторезолюция, според която, руските медии представляват заплаха за традиционните европейски ценности. Това означава финансова и политическа подкрепа за собствените пропагандни ресурси на Стария свят. 

Представители на Европарламента заявили пред всекидневника, че Европа подценява информационните възможности на Кремъл. 

Според авторите на документа информационната политика на Кремъл сериозно влияе върху общественото мнение не само в Русия, но и в ЕС, а най-вече върху страните от сферата на интереси на Източното партньорство - Грузия, Азербайджан, Украйна, Молдова, Беларус и Армения. Местните национални медии "често са слаби и не могат да конкурират руските", се казва в доклада. Вносителите на проекта изтъкват, че пропагандата вече застрашава вътрешната цялост на ЕС. 

Според тях Русия използва контактите си с ЕС, за да демонстрира, че общността е слаба, и "за да се представя като единствена крепост на християнските ценности". 

Кремъл инвестира много пари за развитие на медии и други институции, които се занимават с промиване на мозъци и дезинформация, за да насочат европейската политика в свой интерес. Целта е да отклони Европа от пътя й, доказвайки на хората, че европейските ценности са грешка, а ЕС само гледа да вреди на Русия, при все че няма понятие какво става всъщност там, коментира евродепутат. 

Според него Европа трябва да се бори с руската пропаганда, като подкрепи финансово и политически електронни издания, изобличаващи медийните лъжи. 

Според евродепутати, цитирани в статията, "Европа ще отвърне на пропагандата от Русия със своя" - чрез създаване на "собствени рускоезични и европейски медии", които ще обвиняват открито руски журналисти, че дезинформират обществото.

"Отдавна е необходимо да бъде приета подобна резолюция и да започне активна общоевропейска кампания. Днес Кремъл е проникнал в западното медийно пространство и пряко - да речем, чрез телевизия RT или Russia Today, и косвено - чрез "тролове" и платени експерти, разпространяващи в местни медии послания, които са необходими на руските власти. От 2014 г. досега само в Чехия и Словакия са се появили над 100 сайта с прокремълска информация", , подчертава анализаторката Олга Ирисова. 

Според нея стратегията на ЕС не бива да включва само борба с кремълската информационна политика - тя трябва да "реанимира" либералната идея в очите на европейците, започнали да се разочароват от нея, добавя "Независимая газета".