Ердоган изригна срещу Сирия и Ирак: Ще пресушим изворите на злото

турският президент Ердоган

турският президент Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че възнамерява да разшири задграничните военни операции на армията, предават световните агенции. На конгреса на неговата управляваща „Партия на справедливостта и развитието“ президентът заяви, че ще „пресуши изворите на заплаха“ за неговата страна в Сирия и Ирак.

"Няма да допуснем създаването на терористичен коридор по нашите граници. Няма да се предадем на тези, които се определят като наш стратегически партньор, а в същото време ни превръщат в стратегическа цел", обяви Ердоган. Това негово изявление пред препълнената зала в Анкара вероятно ще влоши още повече обтегнатите отношения със Съединените щати.

В северна Сирия двете страни, партньори в НАТО, са изправени една срещу друга. Вашингтон подкрепя кюрдските бунтовници, които отбелязват значителни успехи в борбата срещу терористичната организация „Ислямска държава“. А турските сили смятат бунтовниците за паравоенна част от забранената прокюрдска партия ПКК. Турската армия на два пъти навлиза в сирийска територия в северозападната част на страната в района на Африн.

Турция е в конфликт и с кюрдите в Ирак, като навлезе в северната част на страната, където кюрдската партия ПКК има силни позиции. Миналия септември кюрдите в този район на Ирак проведоха референдум и се обявиха за независимост от Ирак. Багдад и Анкара са категорично против създаването на кюрдска държава.