Ердоган обяви планове за създаване на зона за сигурност в Сирия

В нея ще могат да се заселят бежанци, които живеят в лагери в Турция и искат да се върнат в родината си

Турският президент Реджеп Ердоган обяви официално плановете за създаване на зона за сигурност на територията на Сирия, съобщи ТАСС. 

Той подчерта, че в нея ще могат да се заселят бежанци, които живеят в лагери в Турция и искат да се върнат в родината си. 

Първоначално зоната ще бъде създадена на протежение 98 километра от турско-сирийската граница, като ще достига на 45 километра в територията на Сирия, но може да бъде разширена, заяви Ердоган в интервю за телевизия "Ал Арабия". 

"Това ще бъде зона без терор и там ще могат да живеят вътрешни бежанци и тези, които се намират в лагерите в Турция", смята турският президент. 

Той добави, че вече може да започва кампания за събиране на средства за проекта. Турция ще може да построи жилища, отговарящи на нуждите на Сирия, като реши отчасти проблема с нуждата от жилища за бежанците, подчерта Ердоган. 

Въпреки това предложението на Ердоган не среща подкрепа дори в САЩ, подчертава ТАСС, като цитира изявление на говорителя на Белия дом Джош Ърнест. 

Създаването на подобни зони би изисквало съществени ресурси, включително значителни сухопътни сили. Това противоречи на стратегията, изложена от президента на САЩ Барак Обама.