Ердоган:Този преврат е дар от Аллах, ще прочистя "бандата"

Жертвите са 42-ма души,17 от които полицейски служители.

Десетки хора станаха жертви на сблъсъците в турската столица, след като група военни предприеха опит да свалят правителството, предава AFP. Прокуратурата в столичния квартал „Голбаши“ уточни, че жертви на хаоса от последната нощ са станали 42-ма души, 17 от които полицейски служители. EkipNews.bg

Турският президент Реджеп Ердоган държа реч пред поддръжниците си на истанбулското летище. Той благодари на гражданите и политиците за тяхната подкрепа и каза, че Турция никога няма да бъде заразена от незаконни опити да се вземе властта. Той каза също така, че замесените в преврата, ще получат съответния отговор, независимо от коя институция идват. Подчертавайки, че законът е над всички в Турция, президентът каза, че излизащите в негова подкрепа на улиците хора били "най-добрият отговор" за тези, които опитаха да вземат насилствено властта.

Ердоган нарече преврата "дар от Бога" /Аллах-б.р/. , тъй като той щял да му помогне да прочисти военните от "членовете на бандата". Той настоя, че сили зад намиращия се в Щатите негов противник Фетуллах Гюлен стоят зад преврата и, че събитията от този петък са показали, че "структурата на Гюлен представлява въоръжена терористична организация". Обявявайки, че няма да ходи никъде, турският президент каза, че ще остане при хората.