Естония пусна черен списък с опасни руски медии

Предупреждават се предприемачите да не вярват на новините, които се публикуват в тях

В Естония публикуваха черен списък на руски медии, които представляват заплаха за страната. Той е част от естонската паравоенна отбрана. Списъкът включва сайтовете "Спутник Естония", RT, сайтът на "Първи канал", RBC, "Взгляд", "Регнум", Lenta.ru, информационна агенция ТАСС, както и общо около 30 медии. Авотирте на списъка допълват, че той далеч не е пълен и тепърва ще се включват още руски медии в него. "В Интернет има десетки или стотици портали, блогове, канали и страници, които са пропагандни", предупреждават естонците. 

Включват се още и телевизиите Първи канал и неговата версия "Първи Балтийски канал", телевизия "Русия", "Русия1", "Русия 24", "РТР Планета" и "РТР Планета Балтик". Влизат още всички версии на РенТВ и НТВ, както и на телевизиите RT, "Звезда", ТВЦ, ОТР и 5-и канал.

Списъкът се дава на предприемачите, които не трябвало да се съобразяват с информациите, които излизат от посочените медии. През октомври 2016 г. естонските националисти изразиха намерението си да блокират работата на агенция "Спутник" в страната. Радикалите предупредиха, че ще забранят със закон излъчването на руска телевизия на територията на Естония. През 2015 г. естонското правителство поиска държавните служители да не дава интервюта за руските медии.