Финансовият министър на САЩ отказа пътуване в Саудитска Арабия

Медиите коментират, че възможна причина за отказа е наличието на доказателство, че властите в Ел Рияд или дори лично престолонаследникът Мохамед бин Салман са замесени в изчезването на журналиста Джамал Хашоги

Стивън Мнучин

Стивън Мнучин

Финансовият министър на САЩ няма да замине за Саудитска Арабия, където се провежда световният форум "Инвестиционни инициативи в бъдещето", съобщи Voice of America.

По думите на самия Мнучин това е станало след разговор с президента Доналд Тръмп и държавния секретар Майк Помпео.

Междувременно стана известно, че от участие във форума се е отказал и британският министър на търговията Лиам Фокс. Преди това от участие се отказаха и министрите на финансите на Франция и Холандия.

Наблюдатели отбелязват, че до момента са се отказали и най-малко 25 от най-големите компании в света, включително Световната банка, JP Morgan Chase, Uber, Financial Times, Bloomberg, CNN и New York Times.

Медиите коментират, че възможна причина за отказа е наличието на доказателство, че властите в Ел Рияд или дори лично престолонаследникът  Мохамед бин Салман са замесени в изчезването на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Турия. 

Припомняме, че според медиите, които се позовават на турските власти твърдят, че журналистът е бил зверски измъчван и убит на територията на консулството, за което има аудиозаписи.

До момента Саудитска Арабия категорично отхвърля обвиненията.

Превод: Faktor.bg