Франсоа Фийон: Санкциите срещу Русия са безсмислени и неефективни

Във вреда на Европа е Тръмп да разговаря с Москва за наша сметка, смята фаворитът за президент на Франция

Санкциите на Европейския съюз срещу Русия са безсмислени. Това заяви фаворитът за президент на Франция Франсоа Фийон по време на визита в Берлин, съобщава Ройтерс.

Той предупреди, че има риск Русия и САЩ да укрепят връзките, а ЕС да остане изолиран.

Според него необходим ще е жест от Русия преди да бъдат отменени санкциите, допълвайки, че Украйна също не прави това, което е необходимо, за да запази мира.

"Убеден съм, че икономическите санкции са напълно неефективни, трябва да намерим друг начин за разговори", изтъкна той след среща с Меркел в Берлин.

"Не искам Тръмп да разговаря с Русия за наша сметка. Би било във вреда на Европа, ако американският президент действа през главите ни, което не е немислимо", смята той.

Кандидатът на френските консерватори за президент на страната посочи, че Европа трябва да бъде по-малко зависима от САЩ в областта на отбраната и икономиката и да търси по-силни връзки с Русия, която e "обширна" страна, важна за бъдещето на континента.

"Отношенията с Русия са стратегически въпрос за бъдещето на Европа. Ние направихме грешки в миналото с тласкането на Русия към погрешни действия", каза той в интервю за Le Monde и Frankfurter Allgemeine Zeitung в неделя.

По думите му Русия е държава без демократична традиция, но с ядрен арсенал.