Френски премиер финансирал на тъмно социолози?

Прокуратурата в Париж започна предварително разследване срещу бившия френски премиер Франсоа Фийон. По информация на „Le Parisien" то е образувано на 11 октомври по жалба на асоциацията "Антикор".  Фийон е заподозрян в отклоняване на държавни средства и незаконно финансиране на социологически допитвания по време на управлението си.

 

Жалбата е подадена възоснова на доклад на Сметната палата във Франция от 2011 година, който е изключително критичен по отношение на харчовете на правителството, оглавявано от Оланд, за обществени услуги.

В него се посочва още, че кабинетът е пренебрегвал правилата за конкуренция при сключването на договори със социологическите агенции, както и че договорните отношения понякога са били съмнителни и неизрядни.

Като пример се дават и договорите между френското правителство и компанията "Жакомети-Перон" на обща стойност 700 хиляди евро. Те са сключени за периода май 2008 - юли 2011 година без конкурс.

Франсоа Фийон коментира, че не се чувства ни най-малко притеснен от започналото разследване срещу него и отхвърли отправените обвинения.