Гърция забрани на идеолог на Путин да влиза в страната

Идеологът на Евразия Александър Дудин обвини Брюксел в интрига, която цели да навреди на християнската общност

Идеологът на съвременния руски национализъм Александър Дугин* е получил забрана да влезе на гръцка територия във вторник, 17 май. На летището в Солун той бил информиран от служителите на гишетата за паспортен контрол, че не може да влезе на територията на Европейския съюз по искане на Унгария.

За случката съобщи сайтът на руския тинк танк (мозъчен тръст) „Катехон”, в чийто надзорен съвет членува и Дугин, съобщава КлубZ. Според кратката публикация известният в страната си като философ и политолог Дугин бил на път към Атон, където щял да отрази предстоящото „историческо посещение на руския президент Владимир Путин и патриарх Кирил”.

„От момент, в който Дугин е главен редактор на руската консервативна телевизия „Царьград ТВ”, действията на гръцките власти представляват очевидно нарушение на правата на медийните работници и незачитане на международното право”, се посочва в съобщението.

Самият Дугин заявява:

„Прекарах повече от осем часа в очакване на решението на гръцките власти на летището в Солун. Официално, причината за отказа да получа разрешение да вляза на гръцка територия са санкции от страна на Унгария. Изненадващо, не съм посещавал тази страна от 25 години. Унгария издаде съответното решение през 2014 г., но то не представляваше препятствие за пътуванията ми в други страни-членки на ЕС. Ясно е, че хората, които ме задържаха нямаха идея за това кога, от кого и защо са били наложени санкциите. Следователно, истинската причина не се крие в решението на Унгария, а в нещо друго”.

„Другото нещо” Александър Дугин анализира в отделен текст в същия сайт. Философът – политолог – главен редактор на медия смята, че инцидентът е имал за цел да провокира умишлено политически скандал.

„Основната му цел бе да усложни руско-гръцките отношения в навечерието на важни дати – честването на хилядолетното присъствие на руско монашество на Атон – мистичния център на традицията на исихазма в целия православен свят. Всъщност, аз отивах точно на Атон”, посочва Дугин.

Той свързва отказа да бъде допуснат на гръцка територия с предстоящото посещение на Владимир Путин и на руския патриарх Кирил на Атон. „В навечерието на значимо събитие – срещата между патриарха и руския президент – ЕС инициира сложна политическа интрига, която е много вероятно да има продължение”.

След като „прощава” на гръцките полицаи, като обяснява техните действия с „изпълнение на своя дълг, смисъла на който се опасявам, че вероятно не разбират”, Александър Дугин възлага случилото се на организирана от Брюксел интрига, целяща да навреди на православното християнство.

* Философът и политолог Александър Дугин работи като професор в Социологическия факултет на Московския държавен университет и е официален съветник на председателя на руската Дума Сергей Наришкин. Консервативен революционер, той мечтае за силна Русия в обединена Евразия и не приема универсалните претенции на САЩ и Европа. Путин често говори по неговия сценарий, използвайки ключови реплики, подадени от Дудин.