Генералната асамблея на ООН призна за незаконен референдума в Крим

Решението е било подкрепено от 100 държави, само 11 са били против

Генералната асамблея на ООН призна за незаконен референдума в Крим, съобщава rbc.ru. Решението е било подкрепено с гласовете на 100 държави членки на Асамблеята. По този начин ООН фактически не признава присъединяването на Крим към Русия. Разбира се, нужно е да подчертаем, че в документа не се споменава нито веднъж думата „Русия“. Има само призив да не бъдат признати променените граници на Украйна.

Резолюцията се опира на приоритетите в Устава на ООН при решаването на спорни въпроси, свързани с териториалната цялост на страните – членки на ООН, като в същото време се припомнят задълженията на всички страни по отношение на Будапещенският меморандум за неразпространение на ядрено оръжие, Договора от 1997 г. за дружба, сътрудничество и партньорство между Украйна и Руската федерация, както и други двустранни договори между Русия и Украйна.

Против резолюцията са гласували само 11 страни членки на ООН. Позицията на Русия по този въпрос е поддържана от Армения, Беларус, Биливия, Сирия, Судан, Зимбабве, Венецуела и Никарагуа

Забележителен е списъкът на държавите, решили да се въздържат. В него влизат създателките на БРИКС – Бразилия, ЮАР, Китай, Индия. Освен тях с „въздържал се“ са гласували още Афганистан, Казахстан, Алжир, Виетнам, Египет и Узбекистан и пр. – всичко 58 страни.

Участниците в Генералната Асамблея, отказали да гласуват документа, са Таджикистан, Туркменистан, Киргистан, Израел. Сред негласувалите е и Сърбия, заради нерешения проблем с Косово.

Трябва да отбележим, че преди гласуването Москва и Киев са продължили спора за Крим. Представителите на Украйна са обвинили Русия в нарушаване на Устава на ООН, а представителят на Руската федерация Виталий Чуркин изтъкнал правото на жителите на Крим за самоопределеност.

Постоянният представител на РФ в ООН съобщил пред журналисти, че преди гласуването много от участниците в Асамблеята са били подложени на огромен натиск от страна на западните държави да гласуват в подкрепа на документа.

"Вероятно тактиката за оказване на въздействие, каквато са използвали нашите колеги от Запада, е постигнала своя резултат, защото някои страни са гласували макар с неохота в подкрепа на документа, въпреки натиска, на който са били подложени преди това. Но, въпреки всичко, резултатът като цяло е добър за нас. В общи линии ние постигнахме определена морална и политическа победа“ – подчертал той. „ Повече при този ситуация не би могло да става дума за каквато и да било изолация на Русия“ – обобщил Чуркин.

На гласуваните от Генералната асамблея на ООН документи никой не може да наложи вето. В действителност обаче нейните решения нямат смисъла на закон, който трябва задължително да се изпълнява. Фактически това е обща позиция по един или друг въпрос. Между впрочем, представителите на американското външна министерство дори заявили, че изготвената с участието на САЩ резолюция за първи път от много години насам е получила подкрепата на болшинството гласове в Асамблеята.

Ветеранът на американската дипломация Никълъс Бърнс подчертал, че в този случай най-важно било да покажат на Русия, че не трябва да припарва да Източна Украйна и Молдова.

Превод: Faktor.bg