Хан: ЕС да започне преговори със Северна Македония в най-кратък срок

Йоханес Хан

Йоханес Хан

Държавите членки все още преговарят по въпроса за членството на югозападната ни съседка
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова държавите членки на ЕС да започнат възможно най-скоро преговори за присъединяване със Северна Македония, съобщава БГНЕС. Преди началото на Съвета по външни работи на ЕС в Люксембург, Хан уточни, че държавите членки все още преговарят по тази тема.

"Мога само да повторя, че преговорите трябва да започнат възможно най-скоро, защото това, което те направиха, не е само сигнал за Северна Македония, но и за целия регион", каза Хан.

Според него неопределянето на дата за преговори в най-кратък срок за Северна Македония може да повлияе на диалога между Сърбия и Косово. "Ако отново започнем преговори със Сърбия и Косово, те трябва да видят, че инвестирането в намирането на политически компромис е възнаграждаващо, в противен случай няма да имат мотивация. Мисля, че е важно хората да разберат колко е важно да се даде сигнал на една държава, което е в интерес от целия регион“, каза Йоханес Хан.

Засега проектът на заключенията на ЕС за дата за преговори за Албания и Македония се предвижда през септември 2019 г., но това не е достатъчно според Хан. „Не ми харесва думата компромис в този контекст, това е нещо, което трябва да приема. Моето предложение беше, че когато една страна изпълнява, и ние трябва да действаме, така че всяко забавяне носи риск, а аз не искам да имам риск там, където е ненужно”,каза комисар Хан.

Той коментира и съпротивата на Франция и Холандия срещу започването на преговори със Скопие и Тирана. Хан ги призова да имат предвид регионалното положение като цяло.

"Една страна е инвестирала неимоверно много средства в своята европейска перспектива, лидерите са показали смелост и лидерство и ако не я възнаградим, губим отговорност и доверие, както и влияние, всичко, което инвестирахме през последните години, е в опасност, ако не се придържаме към обещанията си", предупреди Хан.