Харадинай: Няма да има мир на Балканите, докато сърбите не признаят престъпленията си


На Балканите няма да има мир, докато Сърбия не признае престъпленията, които е извършила в региона по време на войните от 90-те години на миналия век. Това заяви косовският премиер Рамуш Харадинай, цитиран от Нова телевизия.

Той заяви това по време на отбелязването на 20-та годишнина от кървавите събития в село Голяма Круша. Между 25 и 27 март 1999 г. сръбските сили избиха в това селище 243 мъже и момчета, оставяйки 140 вдовици и 502 сираци, а също така подпалиха 893 частни и обществени сгради. Също така 64 албанци от този район до ден-днешен се водят за безследно изчезнали. С тях общият брой на изчезналите в цяло Косово, албанци и сърби, възлиза на около 1 700 души.

„Виждам и чувам как сръбските политици реагират на нашата болка. Ние имаме десетки места като това в Голяма Круша“, каза още косовският премиер. Той подчерта, че не разбира позицията на Белград, който иска „нещо в замяна на признаването на косовската независимост“.

Харадинай се възмути от това, че сръбските политици начело с президента Александър Вучич, премиера Ана Бърнабич и външния министър Ивица Дачич премълчават или се опитват да изопачат истината за кървавата трагедия, причинена от сърбите.

„Как мислят да донесат мир на Балканите? Ние дори с тези изчезнали сме готови на диалог. Как могат да искат от Косово да изпълни някакви условия, за да започнем диалог?“, попита Харадинай.