Издирват и трети заподозрян за бомбите в Бостън

Полицията в Съединените щати издирва трети заподозрян за организирането на терористичния акт по време на маратона в Бостън. Има данни, че той може би е напуснал Бостън с автомобил и сега се намира в щата Кънектикът.

 

Специални части в Кембридж продължават да се опитват да превземат сградата, където вероятно се укрива по-малкият брат от бостънските атентатори.

Лондонският "Таймс" съобщи, че правоохранителните органи в САЩ се опасяват, че на тялото си 19-годишният Джохар Царнаев е прикрепил експлозиви. Неговият брат - 26-годишният Тамерлан Царнаев, загина от раните си при опит на полицията да го арестува тази нощ, като според медии на неговото тяло имало взривни вещества.

Американските власти съобщиха днес, че ще осъществят „контролирана експлозия" преди да претърсят къща, която може би е била използвана от братя Царнаеви, предаде АФП. Властите също така повториха призива към гражданите да останат по домовете си.

Ръководството на университета в Масачузетс, където е учил Джохар Царнаев, е взело решение да евакуира един от кампусите на учебното заведение, предаде РИА Новости.

На студентите, преподавателите и служителите на университета е било наредено да напуснат територията на университета. 

Тези мерки бяха взети, след като стана известно, че Джохар учи в учебното заведение.

По-рано беше съобщено, че във връзка с продължаващата в района специална операция по залавянето на Царнаев, временно се закриват още пет учебни заведения.

Междувременно в Ню Джърси беше задържана сестрата на братята Джохар и Тамерлан - Алина. Засега тя е извикана от агенти на ФБР само за справка, срещу нея няма повдигнати обвинения.

Все още обаче не е освободена. 19-годишната Алина беше открита от репортери на "Ню Йорк Пост" в квартирата, която обитава със съпруга си. Вратата отвори той, но така и не пожела да се покаже, а самата девойка говореше от вътре. По гласа й си личеше, че е силно разстроена и изненадана от случилото се. По думите й, и двамата й братя били нормални младежи, а Джохар си бил още дете. 

"Болно ми е от всичко, което се случи. Искам прошка от всички хора, на които те причиниха болка, и от тези, чиито роднини загинаха в този акт," каза тя през открехнатата врата. Алина добави, че не е виждала братята си през последните няколко години. Думите й бяха прекъснати от агентите на ФБР, които я отвели "да си поговорят". Предполага се, че братята атентатори Тамерлан и Джохар имат още една сестра - Бела.