Комерсант: Путин никога не е стигал толкова далеч в заплахите към Запада

Документът съдържаше необикновен (дори в сравнение с предишното послание) милитаризъм и заплахи по адрес на Съединените щати, каквито Путин досега не си позволяваше

Руските издания коментират посланието на руския президент Владимир Путин пред Федералното събрание.

"Комерсант" го определя като "послание към Конгреса" на САЩ. Документът съдържаше необикновен (дори в сравнение с предишното послание) милитаризъм и заплахи по адрес на Съединените щати, каквито Путин досега не си позволяваше, отбелязва вестникът.

Русия ще бъде принудена да създаде и разположи оръжия, които може да бъдат използвани не само срещу територии, откъдето ще идва пряка заплаха, но и срещу територии, където се намират центрове за вземане на решения да се използват ракети, застрашаващи федерацията, заяви вчера Путин.

Това бе "главният смисъл на посланието" - "всичко останало, кажи-речи, спря да съществува", коментира "Комерсант". Казаното от руския президент "бе именно заплаха. Нямаше начин да се нарече другояче", подчертава изданието и обяснява: Путин "говореше така, че да го чуят".

"Никой не е заплашвал Запада така, дори и Никита Хрушчов" - съветски лидер от времето на студената война, пише всекидневникът, според който Путин "още никога не бе стигал толкова далеч".

НАТО отхвърля като недопустими заплахите на руския президент да насочи оръжия към ключови центрове на западния алианс, цитира печатът вчерашна реакция на пакта.

"Путин пак наплаши НАТО с посланието си към Федералното събрание", констатира онлайн изданието "НСН". "НАТО е възмутена от посланието на Путин", пише в заглавие "Газета", цитирана от БТА.

"Да не би да са си мислили, че ще си правим селфита с тях след разширяването на НАТО, излизането на САЩ от (договора за) ПРО, увеличаването на американския контингент в Европа и неспирната намеса на колективния Запад във вътрешните работи на суверенни държави", се казва в публикация в социалните мрежи на Мария Захарова, говорителката на руската дипломация, цитирана от "РБК".

Няколко ракети "Циркон" могат за 5 минути да ликвидират изцяло "мозъчните центрове" на САЩ, които управляват ракетните системи, уверява руски аналитик пред електронния вестник "Ура".