Кремъл плаща 33 млн. рубли за "Дни на Русия" в България

Те се провеждат по лична заповед на Владимир Путин

Министерството на културата на Русия е платило 33 млн рубли за отбелязването на "Дните на Русия" в България, съобщава Russiangate.

От министерството се позовават на заповед на руския президент Владимир Путин "да се провеждат "Дни на Русия" в чужбина, "за да се развива  взаимно изгодното сътрудничество".

Общо 33 млн рубли ще бъдат похарчени за провеждането на 18 мероприятия в пет български града.

Сред тях са форум посветен на поклонничеството и религиозния туризъм, конференция за междуцърковния диалог и мастър клас по звънарство.

Припомняме, че в последната година се засили "дарителството" от Русия-подаряват се паметници на руски императори и генерали, спонсорира се строителството на цълкви, посветени на руски светци, като например откритата преди дни в Гоце Делчев.

Руската пропаганда активно работи, за да бъде внедрено "руското православие" у нас, както и внушението, че България и Русия са неразривно свързани от факта, че са православни страни.

Тази теза принадлежи на скандално известният бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания и бивш генерал от КГБ Леонид Решетниов.

По информация на Faktor.bg голяма част от така наречените "културни събития" - зачестилите концерти на руски изпълнителни, танцьори, балетисти също се финансират  от руската държава с цел пропаганда.