114 политици и 96 руски олигарси, приближени до Путин, в "Кремълския доклад"

В т.нар. вече "Списъкът на Путин" са и всички ръководители от неговата администрация, помощници и съветници, премиерът Медведев и цялото правителство

Министерството на финансите на САЩ публикува дългоочаквания "Кремълски доклад" със 114 политици и 96 руски олигарси, публикуван на сайта на министерството.

"Списъкът Путин" включва 114 физически лица, смятани за високопоставени руски политически фигури и олигарси, богатството на всеки от които възлиза на най-малко 1 милиард долара. 

В списъка попадат лица от най-близкия кръг на Путин, които са имали пряко или косвено участие в агресията срещу Грузия, Чечня, Сирия и Украйна, както и в руската намеса в американските президентски избори, както и руснаци, за които се смята, че са натрупали богатство или са получили власт заради връзките си с президента Владимир Путин. 

В списъка фигурират главният изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин, председателя на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, председателят на Държавната дума Вячеслав Володин и председателят на горната камара на Думата Валентина Матвиенко, шефът на президентската администрация Антон Вайно, прес-секретарят на Путин Дмитрий Песков, директорът на ФСС Александър Бортников, президентът на Внешторгбанк Андрей Костин и президентът на "Сбербанк" Герман Греф, министърът на енергетиката Александър Новак, советниците на Путин Герман Клименко и Сергей Глазев, министърът на транспорта Максим Соколов, министърът на селското стопанство Александър Ткачев.

В списъка, който вече наричат "Списъкът на Путин", са и всички ръководители от неговата администрация, неговите помощници и съветници, премиерът Дмитрий Медведев и цялото правителство.

В "Кремълския доклад" са включени олигарсите, приближени до Путин, Роман Абрамович, Алишер Усманов, Сулейман Керимов, създателят на "Лаборатория Касперски" Евгений Касперский, Вагит Алекперов, Леонид Михельсон, Михаил Фридман, Михаил Гуцериев, Олег Дерипаска и Юрий Милнер.

Срещу тях няма да бъдат въведени незабавно санкции, процедурата по определянето им предстои.