Кьовеши призна: Понякога съм твърдоглава, но представлявам честни и смели хора

По думите й делото срещу нея е "пълно със съвпадения"

Лаура Кьовеши

Лаура Кьовеши

Бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши заяви, че не е търсила подкрепа от румънското правителство и е очаквала негативна кампания срещу себе си в процеса на кандидатурата й за поста европейски главен прокурор, съобщава информационният сайт Зиаре.

Кьовеши каза още, че стартиралото срещу нея дело в Румъния "е пълно със съвпадения".

Информационният сайт Зиаре припомня, че по странно съвпадение, няколко дни след като Кьовеши бе класирана на първо място сред кандидатите за поста главен прокурор на бъдещата Европейска прокуратура, Специалният отдел за разследване на магистратите в Румъния образува дело срещу нея по обвинения във вземане на подкуп, злоупотреба със служебно положение и лъжесвидетелстване.

Делото е образувано по жалба на бившия депутат от управляващата Социалдемократическа партия Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция. Той твърди, че през 2011 г. Кьовеши е поискала от него 268 689 леи за връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на рухналия Национален инвестиционен фонд Николае Попа, който бе осъден на 15 години затвор.

Това даде повод на представители на управляващата коалиция в Букурещ да изпратят на европейските си колеги серия писма, в които предупредиха, че ако Кьовеши стане европейски главен прокурор, ще върши в ЕС "злоупотребите", които е извършвала в Румъния, отбелязва Зиаре.

Румънската полиция информира през декември 2018 г., че е заплатила на фирма за въздушен транспорт над 234 000 леи за връщането на Николае Попа в страната.

Кьовеши бе повикана на разпит в деня, в който трябваше да пътува до Брюксел, за да участва в процедурата по избор на европейски главен прокурор. Впоследствие тя се яви на изслушване пред две комисии на Европейския парламент и бе класирана на първо място, пред кандидатите от Франция и Германия.

Следващата дата, на която Кьовеши е призована от Специалния отдел за разследване на магистратите, е 7 март, когато председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент ще представи резултата от гласуването в комисиите пред Конференцията на председателите, включваща председателя на Европейския парламент и лидерите на политическите групи.

Бившата шефка на НДБК разказа как е решила да се кандидатира за поста главен прокурор на Европейската прокуратура и за някои моменти от процеса по кандидатстване.

"Един от въпросите бе какви недостатъци имам. Казах им, че понякога съм твърдоглава. Разказах им за трудни ситуации в кариерата ми", сподели Кьовеши.

"Изслушването в парламента бе много емоционално. Когато влезеш в залата, те знаят, че си прокурор от Румъния, че представляваш един вид страната, че представляваш по някакъв начин съдебната система в Румъния. Някак държиш да покажеш, че представляваш едни професионалисти, честни и смели хора. Имаше много хора, които имаха очаквания и които ме подкрепиха. Видях, че се каза, че съм била подкрепена от секретен екип. Това бе "секретният екип" - всички хора, които още вярват в правосъдието", заяви Лаура Кьовеши.