Литва арестува трима заподозрени в шпионаж

От декември до днес трима литовски граждани бяха арестувани в Литва заради подозрения за шпионаж в полза на Русия, съобщиха от полицията, пише ru.delfi.lt.

Задържаните са заподозрени, че са предали информация за военни и стратегически съоръжения по искане от руските разузнавателни служби. 

Заподозрените бяха арестувани по две отделни досъдебни разследвания. Двама от заподозрените по-рано са служили във въоръжените сили (AF) на Литва, като единия от тях е работил в ВВС на Литва.

По време на първото разследване подозрения има към Шяуляй - държавен служители, който преди това е работили в ВВС на Литва, гражданин на Литва, който има право на постоянно пребиваване в чужда страна.

По второто разследване подозрения има и към друг литовски гражданин, който "срещу заплащане е предавал информация за военните съоръжения, свързани с флота", обяви пред репортери шефът на криминалната полиция Роланддас Кишкис.

Литовските правоохранителни органи започнаха разследване, основано на информация от военното разузнаване, в хода на която бяха извършени десетки проверки. Заподозрените са изправени пред лишаване от свобода до 15 години, ако им бъде доказана вината. Ръководителят на военното разузнаване, Литва, полковник Балтренас каза по време на пресконференция в четвъртък, че заподозрените са притежавали некласифицирана информация. 

"Въпреки факта, че деянието, тоест шпионажът, свързано с прехвърлянето на некласифицирана информация, а на задържани лица не им е било необходимо да имат разрешително за работа с класифицирана информация, това не омаловажава опасността от подривна дейност и заплахи за сигурността на държавата", казва Балтренас. Според него това е начинът да се събере информация за други лица, които биха могли да бъдат привлечени в тази конспиративна дейност.

"Предупреждаваме всички граждани на Република Литва, че ако им бъдат отправяни заплаха, особено при посещение на страни извън НАТО, всички граждани на Република Литва трябва да са много внимателни и бдителни, и ако те смятат, че са налице признаци, че иска някой да ги вербува, да му предлага работата на чужда държава , трябва незабавно да информира разузнавателна служба на Република Литва. Това не само ще предотврати и намали възможните негативни последици за сигурността на литовската държава, но в същото време ще бъде в интерес на сигурността и благополучието на всеки един гражданин на Литва ", призовава Балтренас по време на пресконференция. 

Според прокуратурата, за периода от 2014 г. в Литва са били задържани общо 12 души, заподозрени в шпионаж. Петима души вече са осъдени, като са получили най-тежката мярка - лишаване от свобода.

Превод: Faktor.bg