Меркел пусна термоядрения реактор с водородна плазма

Немските учени започнаха експеримент по термоядрения синтез

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, която е дипломиран физик, даде старт на работата на термоядрения реактор Wendelstein 7-X с водородна плазма в Института по физика на плазмата Макс Планк в немския град Грайфсвалд.

По този начин немските учени започнаха експеримент по термоядрения синтез, пише The Chronicle Herald. Управляемият термоядрен синтез (УТС) представлява синтезиране на по-тежки атомни ядра от по-леки с цел получаване на енергия, която за разлика от взривния термоядрен синтез (реализиран във водородните бомби), има управляем характер.

Най-новият опитен термоядрен реактор Wendelstein 7-X започна да работи през декември 2015 година. За създаването му бяха необходими години работа и над 1 милиард евро, съобщава Deutsche Welle. Термоядреният синтез е подобен на този, който става на слънцето, но е управляван от човек. В реактора, с помощта на свръхвисоки температури, се синтезира хелий от сливането на изотопите на водорода. Този тип установки откриват пътя към нов, алтернативен на традиционните, източник на енергия, който ще бъде много по-безопасен за околната среда, отколкото вече съществуващите атомни електроцентрали.

Както по-рано отбеляза професор Томас Клингер, ръководител на проекта Wendelstein 7-X в института по физика на плазмата Макс Планк, от започването на изпитанията до завършването на експериментите е още много далеч. А човечеството, според думите му, ще получи първият имащ практическо значение термоядрен реактор, не по-рано от втората половина на този век.