Мощна експлозия в Тексас уби десетки, стотици са ранени

Стотици хора вероятно са били ранени при мощна експлозия в завод за изкуствени торове в Тексас, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти.

 

Според местната телевизия KWTX, цитирана от АФП, загиналите са между 60 и 70. Тези данни засега не могат да бъдат потвърдени, коментира директорът на бърза помощ в град Уест Джордж Смит.

Взривът в малкия град Уест, с население от 2700 души, на около 130 километра южно от Далас, е нанесъл щети и е разрушил много сгради. Един хоспис се е срутил, като се смята, че под отломките има хора, допълва БТА.

Част от ранените са в критично състояние. Жителите на района са евакуирани заради изтичане на амоняк.

Взривът е станал по време на заваръчни дейности в помещение, затворено за планов ремонт. Вследствие на взрива е възникнал пожар, който според говорител на компанията е бил потушен.

Съобщава се за служители на завода, блокирани в сградата.

Освен голям пожар в завода, експлозията е нанесла сериозни щети на десетки съседни сгради, някои от които са почти напълно унищожени. Експлозията е била толкова силна, че е засегнала сградите в рамките на 5-6 преки от завода, който изцяло е бил погълнат от пожара.

Заради големия брой на ранените, на близък стадион е била изградена импровизирана полева болница. В болницата в съседния град Уако пък очакват да бъдат докарани поне 100 пострадали. Още две болници в региона са в готовност да приемат пострадали. Някололко хеликоптера са били изпратени, за да транспортират най-тежко пострадалите.

Взривът е нанесъл щети и на близката болница, както и на училище, което гори. Енергоснабдяването на района е прекъснато.