Москва ще направи всичко възможно Льо Пен да спечели

След Съединените щати Франция е ключов фактор в реализацията на надеждите на Кремъл да наруши единството и да дискредитира идеалите на Запада

Кристофер Дики, The Dayli Beast

Огорчени от несгодите, понесени от кандидата на консерваторите Франсоа Фийон, прокремълските медии се завръщат към своя изначален фаворит Марин льо Пен. Емануел Макрон, възприеман като недостатъчно русофилски кандидат, е подложен на всякакви хули. 
„Националният фронт“ беше оставен без внимание след неочакваната победа на Франсоа Фийон на вътрешните избори на десницата. 
Когато той стана основният претендент за президент Москва изненадващо поиска незабавно връщане на кредита от 9 милиона евро, отпуснат от контролирана от Кремъл банка, и то в момент, в който Льо Пен имаше големи трудности във финансирането на избирателната си кампания.
Но пламенната любов между тях се завърна и рускоезичните медии започнаха да „форсират“ кампанията и отново. Заглавия от типа: „Ако стане президент Льо Пен ще извади Франция от НАТО“, звучат като 

нежна музика в ушите на руските власти,

които не спират да мечтаят, че военният лаианс най-накрая ще се разпадне. 
„Марин Льо Пен ще победи във Франция, ние ще ги принудим да я изберат“, възкликна лидерът на прокремълските националисти Владимир Жириновски в интервю за държавната телевизия. Лоялният към Путин Жириновски се е специализирал в това да изрича това, което дори минималната политическа коректност пречи да бъде изречено от стопанина на Кремъл.
През последните дни пък все повече започва да изглежда, че Джулиан Асанж, послушната марионетка на Путин, твърде отчаяно се стреми да повлияе на изборите, до които остават три месеца.  

Последният опит на Асанжа беше интервюто в „Известия“, в което заяви, че разполага с много „интересни“ материали за независимия кандидат Емануел Макрон, който бил открил имейл пощата на Хилари Клинтън.

Защо Асанж и неговите руски приятели така страстно искат да помогнат на Льо Пен? 
Защото Льо Пен, както и Тръмп иска да разруши старата политическа система и в замяна да предложи само

 носталгия, своите приятели и Путин

През 2014 година тя не просто получи кредит от банка контролирана от руската държава (след като всички френски кредитни институции и отказаха), но тя и членовете на партията и направиха всичко възможно, за да подкрепят морално насилствената анексия на Крим от Путин.

Льо Пен стигна до там, че да твърди, че именно САЩ са започнали Студената война и непрекъснато обяснява, че „бедният“ Путин е жертва на западна агресия.

Ако вълната от популизъм, чиито символи станаха Брекзит и Тръмп, се запази, то Льо Пен и другите кандидати на европейските избори през тази година  (Франция, Германия и Холандия) ще могат да се възползват от помощта на Путин/Асанж и в сътрудничество с Тръмп да подкопаят основите на Европейския съюз или да го унищожи във вида, в който го познаваме, а също така из корен да отслабят НАТО.

Всичко това ще донесе радост на Путин, при това този сценарий е напълно възможен.  Ние вече чухме, че посланикът в Брюксел, когото Тръмп изпраща, без сянка от смущение

сравнява ЕС със Съветския съюз и неговия разпад

И, разбира се, чухме как самият Тръмп, оправда Путин, който има репутацията на убиец.

С това Тръмп даде да се разбере, че човекът, чиято армия използва тактиката на „изпепелената земя“ против мирното население в Чечня и в Сирия, и чиито опоненти завършват живота си жертви на отравяне, или загиват от куршум, има много общо с предишните американски правителства.

Никола Енен, автор на книгата „Руската Франция“, предсказа, че близките приятели на Кремъл ще използват такива аргументи. Това е типично за путиновия език, в духа на ореуловския роман „1984“ (свободата е робство и т. н.). 

Както заяви Енен в интервю за The Daily Beast: Той ще върши мерзости и ще се опитва да накара хората да повярват, че ние се държим като негодници, защото и вие също вършите мерзости.

След Съединените щати Франция е ключов фактор в реализацията на надеждите на Кремъл да наруши единството и да дискредитира идеалите на Запада. Льо Пен иска да отслаби значително ЕС или да го напусне. А Льо Пен  е ключът към Франция.

Според общоприетото мнение и резултатите от проучванията прогнозата за изборите е следната: в първия тур на 23 април Льо Пен ще бъде на първо място, а останалите кандидати ще се борят за „трохите“. След това идва вторият тур – на 7 май.

Когато Асанж за първи път започна да рекламира своите стари телеграми, той говореше за 3630 документа, в които се споменава кандидатът на десницата Франсоа Фийон, и в това няма нищо удивително – Фийон беше премиер в продължение на пет години, а имената на политици от такъв ранг се споменават често. До скоро се смяташе, че Фийон е основният претендент за президентския пост и най-вероятно би победил на втори тур.  Проблемът е там, че официалната позиция на Фийон в значителна степен също създава предпоставки за 

тесни връзки между Москва и Париж

Но…не в такава степан, както позицията на Льо Пен.

Асанж твърди, че той разполага и с мейли от предизборния щаб на Хилари Клинтън Джон Подеста, в които освен другото, се говори и за семейната политическа династия на Льо Пен, която са на антиимигрантски позиции, а в случая с Льо Пен – баща и със зле прикрита антисемитска реторика.

Но в сегашния френски политически контекст това изобщо няма да навреди на Льо Пен. Затова и Sputnik не можа да се сдържи  и цитира едно от писмата, което явно са преценили, че е ласкателно за националистката: Семейство Льо Пен са „много сродни“ с Тръмп, макар, че са по-добре образовани.

По същото време когато Асанж даде интервюто си за „Известия“ се промени и политическият ландшафт. Le Canard Enchainé, издание, което се ползва с доверие сред французите, публикува документи, че Фийон е назначил съпругата си Пенелопа и двамата си сина на държавна работа като асистенти в администрацията на парламента и те са получили за няколко години около 1 милион долара без да вършат нищо.

Това не е незаконно във Франция, но Фийно водеше кампания, в която се представяше като образец на добросъвестност и, при това, обеща да съкрати 500 хиляди държавни служители. Така че той сега е в крайно тежка ситуация.

Фийон, разбира се, се извини и обясни, че времената са се променили: това, което е било приемливо преди, сега вече не е.  Той обеща да продължи кампанията си, ако, не му повдигнат 

обвинение за „Пенелопагейт“

И Марин Льо Пен има подобни проблеми. Европейският парламент поиска тя да върне 400 хиляди долара, получени от двама членове на партията и, които тя назначила в парламента, но те работели за партията и. Тя просто отказа да върне парите, както и Тръмп изглежда практически неуязвима и не реагира на обвиненията за корупция. Поне до този момент.

Тук на сцената се появява 39 годишният независим кандидат Емануел Макрон – изгряваща звезда и инвестиционен мениджър в банката на Ротшилд, а също така бивш министър на икономиката в правинтелството на крайно непопулярния социалист Франсоа Оланд. Той получава одобрението както на социалистите, така и на бившите поддръжници на Фийон, които са разочаровани от него след скандала „Пенелопа“.

Макрон вече набира преднина и според социологическите проучвания ще заеме второ място на първи тур и, дори е възможно да спечели съкрушителна победа над Льо Пен във втория.  Тя вече нарече своята кампания „битката на патриотите“ с глобалистите и нарича Макрон „убеден глобалист“, защото е известен като поддръжник на интеграцията на Европа и се отнася дружелюбно към САЩ (но не и към Тръмп).

В тази година на избори е възможно всичко и, в крайна сметка, младостта и ентусиазмът на Макрон може да не се харесат толкова на французите. Фийон пък е в крайно неопределено положение, може и да успее да се върне в президентската кампания.  

Но все пак Льо Пен си остава фаворит на Путин и Москва, със своите полезни марионетки от типа на Асанж ще направят всичко възможно, за да я изберат за президент.

Превод: Faktor.bg