Нападнаха автомобила на Еди Рама

Група граждани се опитаха да блокират националния път Елбасан-Либражд в Албания, а превозното средство на албанския премиер Еди Рама, както и други превозни средства от ескорта му, бяха нападнати с яйца, твърди предмети и пиротехника, предаде Телеграфи.

Това се е случило в град Либражд, на около 60 км от граничния пункт Кафасан на границата между Албания и Македония. Според изявление на полицията инцидентът се е случил при влизането в града, където Рама трябвало да проведе предизборен митинг, като привърженици на опозицията се опитали да го предотвратят.

Бившият депутат от Демократическата партия Аурел Булугбагши, председателите на клоновете на партията в Либражд и съседния град Перес, Аржан Карики и Буяр Врето, бяха временно задържани, съобщи Нова телевизия.

Полицията съобщи, че арестът е базиран на кадри от охранителни камери и е на основание "организиране на незаконни протести, възпрепятстване на движението на превозни средства и възпрепятстване на избирателни органи".

Опозиционният лидер Люлзим Баша нарече ареста "дяволски план на човек, който е в пълна паника заради загубата на власт", имайки предвид премиера Еди Рама. Той обвинява също, че Рама е подпомогнат от вътрешния министър Сандер Леши и главния прокурор Арта Марку.

Ситуацията в албанската страна е изострена след поетата инициатива за сваляне на президента Илир Мета. Мета обяви, че скоро ще вземе решение за нова дата за провеждане на местни избори, като преди това отмени първоначално обявената дата 30 юни. Вчера обаче бе гласувана резолюция, отменяща това решение, което е първата стъпка към неговото уволнение.

Мета призова за консултации с министър-председателя и лидера на Социалистическата партия Еди Рама и лидера на опозиционната Демократическа партия Люлзим Баша.