Напук на световните санкции руснаците мислят, че са най-великата нация в света

24% от анкетираните са убедени, че Китай, САЩ, Германия и Япония й дишат праха

Пропагандата на руския президент Владимир Путин явно работи изключително ефективно напук на санкциите на Европейския съюз и предупрежденията на НАТО .

Социологическо изследване Фонд "Обществено мнение", проведено сред 1600 души от 34 различни региона на Русия показва, че 24% от анкетираните са убедени, че Русия всъщност притежава най-мощната икономика в света, а Китай, САЩ, Германия и Япония й дишат праха.

Все пак 40 на сто от анкетираните са по-трезво мислещи. Според тях Русия заема между 10-о и 50-о място по икономическо развитие в света.

В допълнение обаче според данните цели 11% от хората в огромната държава са убедени, че страната им е лидер по богатство на хората. 36% от руснаците смятат, че по богатство са някъде по средата на световната класация, а едва 12 на сто допускат, че материалното им състояние всъщност не е добро.

Социологическото изследване вади наяве и друга любопитна подробност за пропагандата на руска почва - всеки пети от анкетираните е категорично убеден, че Русия е сред световните лидери по права и свободи на хората.Също толкова са и хората, които твърдят, че Путин им е осигурил безпрекословна защита на личността.

Според Британския център за икономически и бизнес изследвания, Centre for Economics and Business Research, CEBR, Русия е едва на 10-то място според класацията за 2014 г. Преди нея са САЩ, Китай, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Бразилия, Италия, Индия