Най-влиятелната жена във Ватикана подаде оставка след опит за "пряк контрол от мъжете"

Всичко започнало след разкритията за свещенослужители, вършили сексуални посегателства над монахини, и монахини, направили аборт или родили деца, които не са признати от бащите им

Лучета Скарафия

Лучета Скарафия

Основателката и съставеният изцяло от жени редакционен екип на дамско списание, издавано от Ватикана, подадоха оставка поради, както твърдят, кампания на Светия престол за дискредитирането и поставянето им "под пряк контрол на мъжете".

Кампанията се засилила, след като те публикували информация за сексуални посегателства над монахини от духовници, предаде Асошиейтед прес.
Редакционната колегия на лъскавото месечно списание "Донне Киеза Мондо" ("Жени, Църква, свят"), издавано заедно с в. "Осерваторе романо", обяви напускането си в редакционна статия в броя за 1 април, а също в отворено писмо до папа Франциск, получено и от АП.

"Отказваме се, тъй като сме поставени в обстановка на недоверие и растяща делегитимация", посочва в статията основателката Лучета Скарафия, която често наричат „феминистката на Ватикана“ или „най-влиятелната жена във Ватикана“.

Пред АП тя обясни, че решението е било взето, след като новият редактор на "Осерваторе" Андреа Монда ѝ казал по-рано тази година, че ще поеме ръководния пост и в списанието.

Лучета Скарафия отбеляза, че Монда размислил, след като редколегията заплашила да подаде оставка, а католическите седмичници, които разпространяват преводни версии на списанието във Франция, Испания и Латинска Америка, я уведомили, че ще прекратят тази дейност.

След опитите да ни поставят под контрол, дойдоха и непреките опити да ни делегитимират, налагайки редакционен курс, противоположен на нашия, каза тя.

През 2012 г. Лучета Скарафия започнала публикуването на месечна притурка, която се превърнала в самостоятелно издание на Ватикана, трибуна на жените и посветено на въпроси, които вълнуват Католическата църква като цяло. Списанието се ползвало с редакционна независимост, въпреки че се издавало под покровителството на "Осерваторе".

Лучета Скарафия, преподавател по история и журналистка, вероятно е най-известната жена във Ватикана, заклета феминистка, която при все това се придържаше към официалната доктрина.

Тя предизвика голям шум през февруари с разкритията за свещенослужители, вършили сексуални посегателства над монахини, и монахини, направили аборт или родили деца, които не са признати от бащите им.

Папа Франциск призна, че свещеници и епископи са извършвали сексуални посегателства срещу монахини

Нейната статия накара папа Франциск за първи път да признае, че съществува проблем и да се ангажира, че ще предприеме действия.