Олигархът Олег Дерипаска си купи кипърско гражданство, спасява се от потъваща Русия

Името на близкия до властта бизнесмен напоследък нашумя във филм на опозиционера Алексей Навални

Олег Дерипаска, снимка: Престъпна Русия

Олег Дерипаска, снимка: Престъпна Русия

Руският бизнесмен Олег Дерипаска си купи гражданството в Кипър, съобщи британският вестник "Гардиън", позовавайки се на автентични документи.

Според изданието няколкостотин са руснаците, които са подали заявления за предоставяне на кипърско гражданство. Според документите заявлението му е одобрено миналата година.

Той обаче не получи паспорта от първия път. Първата молба е подадена от него през 2016 г., но е отхвърлена заради разследване на бизнесмена за пране на пари в Белгия.

По-късно Дерипаска подава заявление белгийските власти, като заяви, че "делото е приключило поради липса на доказателства". Това дава основание на правителството на Кипър да преразгледа документите за получаване на гражданство от руския бизнесмен.

Освен Дерипаски, молба за гражданство в Кипър е подал и друг близък до Путин бизнесмен - Виктор Векселберг.

Интересни са условията, при които кипарското правителство дават гражданство - на чужденците се предлагат да инвестират минимум 2 милиона евро в недвижимия имот в страната или 2,5 милиона евро в компании или държавни облигации.

Името на Олег Дерипаска лъсна в скандален филм на Алексей Навални, който разследва връзката между олигарха и руския заместник министър-председател Сергей Прикодко. Те бяха заснети по време на плаване на яхта с елитни руски проститутки в Норвегия.

По-късно руските служби забраниха филма, а снимките и видеоматериала бяха свалени от социалните мрежи.