Осем държави искат ЕК да спре руската пропаганда и дезинформация към Западните Балкани

Писмото е подписано от министрите на външните работи на Румъния, Хърватия, Полша, Литва, Латвия, Швеция и Великобритания

Осем европейски държави са изпратили писмо до върховния представител по външна политика на ЕС Федерика Могерини с настояване ЕК да приедприеме мерки, за да бъде прекратена руската пропаганда, особено на територията на Западните Балкани.

Писмото е подписано от министрите на външните работи на Румъния, Хърватия, Полша, Литва, Латвия, Швеция и Великобритания, пише хърватския вестник "Ютарни листи", цитирайки ЕЮОбзървър.

Министрите настояват ЕК значително да разшири и засили действията си срещу руската пропаганда, особено на територията на Южна Европа и Западните Балкани.

В писмото са изнесени данни за активна кампания за дезинформация, извършвана от трета страна (Русия) и се подчертава, че е необходимо засилване на капацитета на Стратком.

Стратком е създадена с решение на всички държави-членки на ЕС с цел да бъдат разобличавани и опровергавани неистините, които разпространява за ЕС Русия.

В писмото се настоява за създаването на два нови филиала на Стратком-по един в Южна Европа и Западните Балкани.

България също е обект на активна дезинформационна и пропагандна кампания от Русия. Не е известен форматът, в който е взето решението за искането към ЕК, но приоритет на българското председателство на Европейския съвет е именно интеграцията на Западните Балкани и е учудващо, че то не е подписано и от българския външен министър.