Основните модели на субсидиране на партиите в европейските страни са два

Държавите от Скандинавския полуостров и Великобритания - смятат, че партиите трябва да се самофинансират в по-голяма степен

"Основните модели на субсидиране на политическите партии в европейските страни са два. Единият е чрез предоставяне на средства от бюджета на страната, с мотив, че партиите трябва да са независими от различни влияния. Другият модел е обратният - малка част от финансирането на партиите е от бюджета, а останалите средства получават от членски внос и дарения, като съображенията са, че по този начин партиите доказват, че имат влияние в обществото - че имат членска маса, която плаща вноски, и има организации, които им правят дарения, разбира се, до определен размер". Това обясни пред БНР проф. Ганета Минкова - специалист по финансово право, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", която е провела преди 3 години проучване на партийните субсидии в страните в Европа. 

По думите ѝ в държавите, които са в южната част на Европа, се предоставя по-голяма субсидия на партиите, но и в Германия има сериозна подкрепа от бюджета. Обратно - държавите от Скандинавския полуостров и Великобритания - смятат, че партиите трябва да се самофинансират в по-голяма степен. 

Според проф. Ганета Минкова България е "в нормална позиция спрямо другите европейски страни".