Откриха доказателства за участието на руски военни в боевете в Украйна

Британската изследователска група  Forensic Architecture е събрала доказателства за участието на руски военни в боевете край град Иловайск в Донецка област в Украйна през август 2014 година, съобщава The Guardian.

Приложени са множество спътникови снимки с руски въоръжени автоколони на украинска територия. Също така е открито присъствие на танкове Т-72Б3, които в този момент са били използвани само от руската армия, отбелязва изданието.

На 3 септември 2014 година, когато приключват боевете, колона военни транспортни средства е заснета на 10 км. от Иловайск.

Отрити са и военни лагери, а в края на август на снимки от руската страна на границата се вижда движение на конвой, отдалечаващ се от Украйна.

Припомняме, че боевете край Иловайск се водеха през август  2014 година. Голяма украинска групировка попадна в обсада и при опита да я разкъса понесе тежки загуби: загиват 366 украински военни, ранени са 429.

Украйна твърдеше, че на нейна територия са навлезли подразделения на руската армия, а Кремъл, включително Владимир Путин, отричаше информацията.

Превод: Faktor.bg