Отровителите на Скрипал арестувани за опит за проникване в швейцарска лаборатория

Алексей Петров и Руслан Боширов

Алексей Петров и Руслан Боширов

Александър Петров и Руслан Боширов, обвинени за отравянето на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервно-паралитичното вещество "Новичок", са били арестувани на територията на Холандия, а след това депортирани в Русия, съобщава Bellingcat, като се позовава на източници от правоохранителните органи на Холандия.

През пролетта на 2018 година те са арестувани докато опитвали да проникнат в базата данни на лаборатория в Швейцария, разследваща отравянето на Скрипал и химическите атаки в Сирия.

При това, по днани на следствието, двамата са участвали и в хакването на сървърите на световната антидопингова агенция WADA.

Bellingcat също така съобщава, че през юли 2016 година Петров заминава с автобус за Казахстан, като преди това е посочил в документите, че пътува за Пекин, а две седмици по-късно се връща в Москва през Тел Авив.

"Съдейки по всичко целта на Петров ебила някоя от държавите в Средна Азия или Близкия Изток, но така че да не се разбере коя точно", коментират разследващите.

Bellingcat  публикува и нови данни, които свидетелстват, че Петров и Боширов са служители в ГРУ. Така, например, номерата на международните паспорти на Петров и Боширов не само са с поредни номера, но номерата им са близки с други офицери от ГРУ. Например, паспорта на Едуард Широков, обвинен в Черна гора за организирането на държавен преврат се различава само с 25 цифри от парспорта на Боширов.

В паспортните данни на Петров и Боширов от единната информационна система на паспортната служба на РФ срещу имената на двамата има отметка "с.с." ("съвършено секретно"). На бланките има и печат с надпис "Да не се дават сведения" и телефонен номер 195-79-66, който се оказва, че е на руското Министерство на отбраната.

Припомняме, че двамата твърдят, че са били във Великобритания като туристи, както и, че се занимават с продажба на хранителни добавки за фитнес тренировки.

Превод: Faktor.bg