Папата подхваща апостолическата Конституция

Папа Франциск е решен да направи сериозна реформа на конституцията на Римската Курия "Pastor Bonus", предаде АФП, позовавайки се на съобщение на Ватикана.

 

Той сформира днес група от осем кардинали от всички континенти, за да го съветват в управлението на църквата и да подготвят проекта за реформа.  Сред тях са двама европейски кардинали - италианец и германец, двама латоноамерикански (чилиец и хондурасец), един от САЩ, един от Азия (индиец), един африканец (ДРКонго) и един австралиец. Те ще подготвят ревизиране на апостолическата конституция "Pastor Bonus", което е необходимо след поредицата скандали, които гръмнаха по повод високопоставени служители във Ватикана.

В публикувано комюнике се изтъква, че папата вече е в контакт с осемте кардинали, които ще се съберат на своето първо съвещания на 1-3 октомври. 

От документа става ясно, че авторитетът на централното правителство на католическата църква, което е обект на критики заради непрозрачността си, пострада от изтичането на поверителни документи на Бенедикт XVI (аферата Ватилийкс") и лавината от истински или предполагаеми сексуални и финансови скандали. Удар върху имиджа на Ватикана нанесоха и прикриваните в миналото педофилски посегателства.