ПАСЕ: Русия провежда етническо прочистване в Крим

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Нилс Мужниекс също е потвърдил, че окупираните територии постепенно, но необратимо преминават под контрола на Русия и все повече се изолират от Украйна

Докладчиците на ПАСЕ за Украйна Кристина Зеленкова (Чехия) и Марилуизе Бек (Германия), които са посетили Украйна смятат, че в последно време се наблюдава ескалация на конфликта в Източна Украйна.

Според тях, в сегашните условия е невъзможно да бъдат проведени избори в Донбас, а влиянието на Русия в Донбас "значително се е засилило".

"По наша информация в Кремъл са създадени пет "министерства", които фактически управляват така наречените "народни републики" на територията на Донбас", е заявила пред ПАСЕ Марилуизе Бек. 

По думите и, състоянието да бъде определено като "хибридна анексия" от страна на Русия.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека  Нилс Мужниекс също е потвърдил, че окупираните територии "постепенно, но необратимо преминават под контрола на Русия и все повече се изолират от Украйна".

"Принуден съм да констатирам, че ако това положение се запази, в центъра на Европа ще възникне голяма сива зона, където не действат механизмите за защита на правата на човека", коментира комисарят.

Мужниекс е изразил безпокойство по повод преследването на етническите татари в окупирания Крим.

"Не можем да допуснем историята на кримските татари да се повтори отново", смята Мужниекс, припомняйки депортирането на кримските татари от Сталин.

Според Бек, ситуацията е такава, че "кримските татари може тихо да изчезнат като народ, като културно-етническа група, тъй като с анексирането на Крим те са загубили възможността да живеят обединено".